Sint-Niklaaskerk

Sint-Niklaaskerk

Pastoriestraat , 9800 Deinze

Van de Meigemse Sint-Niklaaskerk is al sprake in 1218. Dit gebouw is dan weer het resultaat van vele verbouwingen en aanpassingen. De vernieling van de Sint-Niklaaskerk in de meidagen van 1940 en de dood van vele burgers die er in opgesloten waren, behoort tot een van de zwarte pagina’s in onze (regionale) geschiedenis.

Tijdens de Slag om Vinkt (van 25 tot 27 mei 1940) leden de Duitse troepen grote verliezen. Ook vanuit de huizen en de velden lagen ze onder vuur. De aanwezigheid van de burgerbevolking hinderde actie en troepentransport, waarop de Duitsers inwoners en vluchtelingen uit het frontgebied naar de kerk van Meigem evacueerden. Tijdens de ontruiming zochten ze naar wapens in hoeves, beschuldigden ze burgers van inmenging in de gevechten en kwam het tot slachtpartijen. 17 burgers werden afgemaakt terwijl men onder constante doodsbedreigingen burgers naar de kerk van Meigem dreef. Een zware ontploffing in de kerk in de namiddag van 27 mei eiste 27 doden en tientallen zwaargewonden.

In die helse dagen in Vinkt en Meigem kwamen 140 burgers om. De Sint-Niklaaskerk is achteraf hersteld. De golven van het tomeloos burgergeweld overspoelden ook de overlevenden over de generaties heen

Met de Heilige Bloedprocessie wil de Meigemse gemeenschap sinds 1945 aan dit zinloos bloedvergieten en menselijk lijden een plaats geven. Verder worden deze oorlogsgebeurtenissen, samen met die in Vinkt en aan het Deinse Kongoplein, herdacht in de Reflectieruimte van Vinkt. De reflectieruimte is dagelijks open (behalve op maandag) van 10 tot 17 uur. De toegang is gratis. Groepsbezoeken op aanvraag: reflectieruimte.vinkt@deinze.be of op 09 381 95 10.