Grenadierslaan , Nazareth-De Pinte
Begin november 1918 vormde deze rustige Scheldevallei het decor van een van de laatste veldslagen in het eindoffensief van Wereldoorlog I. Tot aan de wapenstilstand van 11 november 1918 woedde een hevige strijd over beide Scheldeoevers tussen de Duitse troepen en de Legergroep Vlaanderen, een alliantie van Franse, Britse, Belgische en later ook Amerikaanse troepen.
De Groote Oorlog aan de Schelde
Tijdens de lente van 1918 zetten de Duitse legers alles in op een groot offensief aan het Westfront op Frans grondgebied. De geallieerde troepen waren hen echter voor met een verrassingsaanval op 8 augustus 1918 bij Amiens.
De stellingen werden doorbroken en de bewegingsoorlog kwam opnieuw op gang. In die ontwikkeling beukte ook de Legergroep Vlaanderen vanaf 28 september 1918 in op de Duitse frontlijn aan de IJzer en bij Ieper.
Toen deze Duitse frontlijn viel trok het Duitse leger zich stelselmatig terug. Zo woedde het oorlogsgeweld eerst in de Oost-Vlaamse Leievallei en eindigde die onder meer aan de Schelde. De gevechten aan Schelde behoorden tot de laatste van Wereldoorlog I. Ze transformeerden het gebied tot een oorlogszone.
Het offensief aan de Schelde
De strijd tussen de Franse troepen en Belgische Grenadiers met de Duitse troepen langs de Scheldeoevers van Eke en Semmerzake tussen 8 en 11 november 1918 zijn ondertussen gekend als de “Slag van de Grenadiers”. Afhankelijk van waar u staat kan u deze gevechten volgen van op de Semmerzaakse Scheldeoever of Eekse Scheldeoever.
Historische foto: Een Belgische grenadier. Verzameling Christiaan Vlerick.