Oud stadhuis Deinze

Oud stadhuis Deinze

Markt 21, Deinze

In 1843 opende het eerste echte Deinse stadhuis de deuren. Het verving de stadshal die in 1792 was afgebrand en niet meer werd heropgebouwd. Het stadsbestuur vergaderde in de tussentijd in een café, waarvoor de herbergier een vergoeding kreeg. Flink tegen de zin van die herbergier opende het stadhuis op de Markt.

De neoclassistische gevel met zijn halfzuilen bekroond met Korinthische kapitelen is toonaangevend in het middenstuk van de Markt. De wat hoger gebouwde woning ernaast is van de tabaksfabrikant Vandercruyssen. Om het katholieke stadsbestuur te jennen, liet de liberale René Vandercruyssen zijn woning een beetje hoger bouwen dan het stadhuis. Het toont aan hoe fel vroeger de strijd was tussen katholieken en liberalen. In 2009 werd het stadhuis beschermd als monument en in 2012 werd bij de herinrichting van de Markt het zomerkleurvlak met de fonteinen aangebracht.

In 2016 werd het Administratief Centrum ‘De Leiespiegel’ ingehuldigd. Dit oude stadhuis krijgt op termijn een nieuwe functie.