Station Deinze

Station Deinze

Stationsstraat 75, 9800 Deinze

De eerste stoomtrein vanuit Gent bereikte de stad Deinze – eigenlijk de gemeente Petegem – op 25 augustus 1839, amper vier jaar na de inhuldiging van de eerste spoorweglijn op het Europese vasteland, tussen Brussel en Mechelen.  Het station “Deynze” opende zijn eerste stationsgebouw in 1842. De komst van de trein had een invloed op de omgeving en het trok handelaars en industriëlen aan. Er ontwikkelde zich een nieuwe wijk.

De buurt kreeg tijdens het geallieerd eindoffensief in oktober-november 1918 verwoestende artilleriebeschietingen over zich heen. Erger dan de grote materiële schade, waren de vele slachtoffers die bij deze beschietingen vielen.

De verwoeste stationsbuurt werd heropgebouwd. Het vernielde stationsgebouw is na de Eerste Wereldoorlog op een andere plaats vervangen door een noodstation. Dit tijdelijk onderkomen werd echter pas afgebroken toen het nieuwe stationsgebouw met verhoogde spoorwegberm in 1983 klaar was. De verwoeste huizen op het stationsplein werden opnieuw opgetrokken, vaak in neostijl.

In de gang van het stationsgebouw is een fototentoonstelling te zien over de geschiedenis van het station en de stationsbuurt.

Historisch beeldmateriaal is afkomstig uit de collectie van Denis Pieters.