Station Machelen

Station Machelen

Het station van Machelen-aan-de-Leie sloot reeds in 1978 de deuren en is inmiddels afgebroken. Niets laat nog vermoeden dat hier ooit een man afstapte die de wereldgeschiedenis ingrijpend beïnvloedde.

Het station langs de spoorlijn Gent – Kortrijk werd geopend in 1839 en was een eenvoudig plattelandsstationnetje. Op 20 augustus 1917, midden Wereldoorlog I, stapte de Duitse Keizer Wilhelm II hier af, vergezeld door de Beierse kroonprins Rupprecht von Bayern. Na een bespreking in de wachtzaal van het Machelse stationsgebouw ging de keizer troepen schouwen op een nabijgelegen veld dat was omgevormd tot een paradeplein. Machelen lag toen in ‘Etappegebied’, de zone achter het front waar de gewonden verzorgd werden en de troepen tot rust kwamen. De Duitse keizer Wilhelm II besloot de troepen in dit gebied een hart onder de riem te steken en te vereren met een bezoek. Het bezoek ging gepaard met een parade en de uitreiking van eremedailles.

Op 23 december 1917 hield de keizer opnieuw halt in de Machelse stationsbuurt. Er werden terug medailles uitgereikt. Het bezoek was een charmeoffensief, want de Duitsers voelden de kansen keren.

Het station van Machelen kwam niet ongeschonden uit deze oorlog. Tijdens het bevrijdingsoffensief van oktober-november 1918 werd het zwaar beschadigd bij beschietingen en grote herstellingswerken waren nodig.

Privécollectie Luc Levrau
Het station van Machelen-aan-de-Leie
Het vernielde station van Machelen-aan-de-Leie Privécollectie Daniël Van Quickelberghe