‘t Biechtstoeleke

‘t Biechtstoeleke

Karperstraat 1, Zulte

Het ‘Biechtstoeleke’ stamt uit het einde van de 17e eeuw en is een authentiek huisje met een Vlaamse tuitgevel. In de gevel zien we typische vlechtingen. Binnenin is het huisje zeer sober. De binnenmuren zijn afgewerkt met kalk en leemvezels.

‘Het Biechtstoeleke’ heeft in het verleden verschillende functies gehad. In de 18e eeuw was het vermoedelijk de praktijkruimte van de bekende chirurgijn J.A. Roselt. De woning heeft later ook dienst gedaan als bakkerijtje annex kruidenierswinkel. Tussen de leefruimte en de winkelruimte was een dun muurtje gebouwd, met een kleine opening in zodat men kon zien wanneer er klanten in de winkel stonden. Deze opening deed erg denken aan het luikje in een biechtstoel en waarschijnlijk komt daar de naam ‘Het Biechtstoeleke’ van. Het bewuste muurtje werd kort na de Tweede Wereldoorlog afgebroken.

De naam van het eeuwenoude huisje kan echter ook Biesstoelke zijn. Biezen groeien langs rivieroevers, zoals die van de Leie. De lange stengels werden gedroogd en vroeger gebruikt als zitting van stoelen. Mogelijks woonde er ooit iemand in het huisje die zittingen vervaardigde. In het Machels dialect worden de medeklinkers ‘ch’ niet gebruikt. Het zou kunnen dat men daardoor met de jaren sprak van Biechtstoeleke, terwijl het oorspronkelijk Biesstoelke was.

In 2009 werd het vervallen huisje gerestaureerd onder de drijvende kracht van antiquair Miguel Algoet. In 2010 reikte Heemkunde Oost-Vlaanderen een oorkonde met de titel ‘geslaagde restauratie’ uit aan het project. Bekende Machelaar Roger Raveel ijverde destijds voor het behoud van dit authentieke huisje.

Meer info?

www.biechtstoel.com