Torenhof

Torenhof

Baarle-Frankrijkstraat 10, Sint-Martens-Latem

Het Torenhof is het voormalig woonhuis en atelier van de kunstschilder Albert Servaes (1883-1966), gebouwd tijdens de Eerste Wereldoorlog, van 1915 tot 1917, op de plaats van een 18e eeuws boerderijtje.

Servaes woonde hier van 1917 tot 1944. Zijn huis werd in die jaren een ontmoetingsplaats voor kunstenaars. In 1944 nam Servaes de wijk naar Zwitserland. Door zijn openlijke sympathie voor de Duitse cultuur was hij in een moeilijk parket terechtgekomen. In Zwitserland was de kunstenaar veilig voor eventuele represailles en vervolgingen.

Het Torenhof werd ontworpen door architect August Desmet, maar Servaes had een grote inbreng. Het huis is geïnspireerd op de Romaanse kloosterarchitectuur en meer traditionele hoevebouw. De toren draagt het jaaranker 1917, maar is in werkelijkheid pas na het einde van de oorlog, in 1919, voltooid. Het complex is wat binnenarchitectuur betreft enigszins gewijzigd en ingericht als hotel, maar aan de buitenzijde nauwelijks veranderd. Er is al gerenoveerd, maar dit gebeurde met respect voor het karakter van het gebouw.