Veerpont

Veerpont

Baarle-Frankrijkstraat , Sint-Martens-Latem

Het veerpont is van oudsher een belangrijk middel om de Leie over te steken, want een brug over de Leie was een eeuw geleden nog niet vanzelfsprekend.

Op het grondgebied van Deurle en Sint-Martens-Latem vond men vroeger op diverse plaatsen dergelijke overzetpunten. Het zogenaamde Baarleveer is sedert lang de plaats om personen naar de andere oever te brengen. Ook  groot- en kleinvee ging te boot van het platteland van Latem naar de stad Gent.

Voorheen maakte deze hoek deel uit van de gemeente Baarle. De parochiekerk en het grootste deel van de gemeente ligt op de linker Leieoever en werd in 1805 bij Drongen gevoegd.

Het oude veer was tot ca. 1900 iets meer ten oosten van de Leiebocht gelegen waar thans nog een concentratie van kleine boerenarbeidershuisjes voorkomt. De schilders uit de streek zijn geregeld ter plaatse geweest. De plek komt voor op diverse doeken van onder meer Maurice Sijs en Alfons Dessenis. Voor wie nu naar de overzijde wil; één tik tegen het bronzen klokje en de veerman meldt zich.