Vijvertje

Vijvertje

Latemstraat/Burgemeesterstraat , Sint-Martens-Latem

Het vijvertje op de tweesprong Latemstraat en Burgemeesterstraat is vermoedelijk ingeplant op een dries, de eerste dorpskom van Latem. Een dries is een driehoekige ruimte met vijver, met als markering een kapel. Een eerste vermelding dateert uit 1563 en op de oudste kaart van Latem uit 1575 wordt het driespleintje afgebeeld. Een laatmiddeleeuwse dries was ook een verzamelplaats voor vee.

Bijna 450 jaar is die originele plek nagenoeg ongewijzigd gebleven. Het plein deed later ook dienst als ontmoetingsruimte voor de dorpsgemeenschap.

Naast het vijvertje staat een neogotische processiekapel uit 1839. De naastgelegen witte hoeve werd tussen 1908 en 1913 bewoond door Gust De Smet. Vanuit zijn atelier of tuin heeft de schilder de plek meermaals op doek gezet. Voor de Eerste Wereldoorlog schilderde hij in de stijl van het impressionisme tal van landschappen, interieurs en sporadisch de menselijke figuur. Zijn later werk wordt gekenmerkt door een uitgesproken expressionisme. Later verhuisde Gust De Smet naar de woning die nu als zijn museum ingericht is.