Vosselare Put

Vosselare Put

Kleine Pontstraat 5, 9800 Deinze

Het openlucht zwemdomein ontstond omstreeks 1861-62. De Leie werd ter hoogte van Astene – Sas over een afstand van 500 m gekanaliseerd. Zo werd een Leiemeander van 4,7 km afgesneden en werd de oorspronkelijke vaartijd van 8u sterk verminderd.

Het zwemdomein wordt opengehouden door De vrienden van Vosselare Put, die het behoud van een uniek stukje natuur in Deinze willen garanderen en een meer dan 100-jarige zwemtraditie willen voortzetten.

Het houten paviljoen dat achter het restaurant staat, werd tijdens Wereldoorlog II gebruikt door de Duitsers om toezicht op de landbouwproductie en de voedseldistributie te houden. Na de oorlog werd het paviljoentje hergebruikt als buitenhuisje voor het Gentse koppel madame Lulu en monsieur José. Het paviljoentje vormt een zeldzaam voorbeeld van houtarchitectuur uit de oorlogstijd dat door divers hergebruik een tweede en derde leven heeft gevonden. Samen met het stenen paviljoen van Astère Gevaert is het een getuigenis van recreatiearchitectuur in een landelijke omgeving.

Je kan Vosselare Put bezoeken, er iets eten of drinken en er natuurlijk zwemmen! Meer info vind je hier.