Woning Albijn Van den Abeele

Woning Albijn Van den Abeele

Latemstraat 12, Sint-Martens-Latem

Dit 19de-eeuwse dorpshuis met omhaagde voortuin werd gebouwd voor en door Albijn (‘Binus’) Van den Abeele.

Albijn Van den Abeele (1835-1918) was geboren Latemnaar. Eerst combineerde hij een ambtelijke loopbaan met bedrijvigheid als letterkundige. Van den Abeele was ook een amateurhistoricus, met aandacht voor de geschiedenis van Sint-Martens-Latem en Deinze. Na eerst gemeenteraadslid en schepen te zijn geweest, was hij tussen 1869 en 1876 burgemeester van Sint-Martens-Latem. Nadien werd hij gemeentesecretaris van Latem en Afsnee. In die jaren legde hij zich toe op een nieuwe passie: de schilderkunst. Hij kon nauwkeurig de lokale natuurlandschappen vastleggen.

Van den Abeele verbleef in de woning van 1881 tot 1918. Zijn atelier lag op de eerste verdieping waar het venster uitkeek op de kerk van Latem en de voormalige stokerij. Van den Abeele had een neus voor het leggen van goede contacten in het kunstenaarsmilieu. Zijn huis werd een belangrijk trefpunt van Latemse schilders, beeldhouwers, schrijvers, dichters in de jaren tussen 1884 en 1914.

Op 16 november 1918 stierf hij in deze woning. De kunstenaar werd bijgezet op het kerkhof van Sint-Martens-Latem, vlakbij de sacristie.

Deze woning is in particuliere handen. Gelieve de eigendom en de privacy van de inwoners te respecteren.