Woning Henri De Cocker

Woning Henri De Cocker

Gentweg 7, Gavere

In dit huis woonde kunstschilder Henri De Cocker (1908-1978) van 1934 tot aan zijn dood.

Henri De Cocker was een geboren en getogen Vurstenaar. Op jonge leeftijd gaf hij al uiting van uitgesproken tekentalent, maar het boerengezin had te weinig middelen voor een opleiding. In 1934 kon hij uiteindelijk toch naar de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Gent en later naar het Nationaal Hoger Instituut te Antwerpen.

Henri werd een schilder die zich niet op één stijl liet vastpinnen en veel experimenteerde met stijlen en kleuren. Het Vlaams expressionisme, kubisme en fauvisme passeerden in de revue in zijn oeuvre. Deze laatste stijl beheerst het laatste deel van zijn carrière en de zwarte tinten werden definitief vervangen door felle kleuren.

Henri De Cocker stelde in de loop van zijn carrière in heel Vlaanderen tentoon. Toch bleef ‘Rie’ een volks persoon. Hij leefde eenvoudig en was een fervent fietser en doorkruiste zo heel Europa. Vaak waren deze trips een inspiratiebron voor zijn kunst.

Op Allerzielen 1978 werd de fietsende Henri door een vrachtwagen aangereden op de Gentse Sint-Lievensbrug. Henri werd begraven op het kerkhof van Vurste, bijna in de schaduw van zijn woonst. Deze woning is in particuliere handen. Gelieve de eigendom en de privacy van de inwoners te respecteren.

Foto Henry De Cocker en kunstwerken: © Stichting Henry De Cocker.