Woning Richard Minne

Woning Richard Minne

Eikeldreef 16, Sint-Martens-Latem

Op de Eikeldreef 16 in Sint-Martens-Latem woonde vanaf 1928 de schrijver-dichter Richard Minne (1891-1965), geboren in Gent. Het originele woonhuis is ondertussen afgebroken.

Naast Guido Gezelle en Karel van de Woestijne is Minne één van de grote Vlaamse dichters uit de eerste helft van de 20e eeuw. Minne liet voor het eerst van zich horen als één van de stichters van het tijdschrift “ ’t Fonteintje”. Samen met Maurice Roelants was hij de drijvende kracht achter dit blad.

Vanaf 1930 ging Richard Minne aan de slag als journalist. Het oeuvre van Minne is niet groot, maar zijn gedichten zijn wel aangrijpend door krachtig taalgebruik. In het werk van Minne staat ontgoocheling en verbittering centraal. De ironische toon houdt alles vlot verteerbaar. In 1946 won hij de Driejaarlijkse Staatsprijs voor Nederlands Proza met ‘Wolfijzers en Schietgeweren’.

Richard Minne schreef ook onder pseudoniem ‘Pierken’ de Spiegelleire. Dit jongetje gaf commentaar op de politieke en maatschappelijke gebeurtenissen in Vlaanderen in sappig Gents. De ‘hogere klasse’ werk ook vaak over de hekel gehaald.

In 1965 overleed Minne en werd hij begraven op de begraafplaats van Latem.

De nieuwe woning is in particuliere handen. Gelieve de eigendom en de privacy van de inwoners te respecteren.