Home » Nieuws »

Erfgoedredders in De Pinte

Erfgoedredders in De Pinte

14 september 2023 was voor 180 schoolkinderen van De Pinte een grote dag. Ze hebben het afgelopen schooljaar een Erfgoedtour samengesteld in De Pinte en stelden deze voor aan het publiek. Voortaan zal iedereen met een eenvoudig klik op een QR-code kunnen meegenieten van de filmpjes, opdrachten en spelletjes waarmee zij het Pintse erfgoed presenteren. Om dat te vieren, genoten ze in de namiddag van de muzikale voorstelling On(t)roerend erfgoed van Fijnbesnaard & compagnie in het OC Polderbos.

Hoe de Erfgoedtour tot stand kwam? Maar liefst alle vijf de basisscholen van De Pinte en deelgemeente Zevergem namen deel aan Erfgoedredders, een coaching-traject van de Provincie Oost-Vlaanderen waarin de leerkrachten door een team van erfgoedspecialisten begeleid worden om erfgoededucatie in de klas te brengen en een heuse erfgoedactie op het getouw te zetten.

 

De Erfgoedtour in De Pinte

De Erfgoedtour De Pinte bestaat uit 10 verschillende locaties in de gemeente. Op elke locatie krijg je het verhaal van het erfgoed en dagen de kinderen van de scholen jullie uit om een opdracht uit te voeren. Je ontdekt De Pinte op een leuke ontspannen manier.

De kinderen nemen je met de Erfgoedapp mee langs 10 erfgoedplekken in De Pinte en Zevergem. Ze verrassen je met leuke filmpjes, heerlijke geschiedenislesjes en zelfs een vrolijk ‘De Pinte-lied’. Je kan via de aanwijzingen in de ErfgoedApp de volledige tour afleggen langs de erfgoedplekken of je scant af en toe een QR-code als je er eentje passeert en tijd hebt voor een leuke opdracht of een verhaal uit het verleden.

 1. Willemsdorp
 2. Herberg ’t Pyntken
 3. De Blije School
 4. De Potloodjesschool
 5. Burgemeester Boonelaan
 6. Kapel Hemelrijk
 7. Bos Scheldevelde
 8. Begonialaan
 9. Park Viteux
 10. VBS Zevergem en ander erfgoed in Zevergem

 

 

Hoe kan je de Erfgoedtour spelen?

Om de Erfgoedtour te starten, download je eerst de ErfgoedApp.

 • Ofwel download je de volledige tour. Klik hiervoor op het kompassymbool en typ ‘Erfgoedtour De Pinte’ in. Open daarna de kaart en ga op ontdekking.
 • Of scan de QR-code die je hier terugvindt. Open de kaart en ga op ontdekking.
 • Of ga onmiddellijk naar een erfgoedlocatie en zoek het bordje met de QR-code. Scan de QR-code en het
  verhaal van deze locatie, met bijhorende opdracht, verschijnt op je smartphone. Herhaal dit bij de andere erfgoedlocaties uit deze tour.

 

 

 

Partners

Erfgoedredders werd mogelijk gemaakt door de Provincie Oost-Vlaanderen, in samenwerking met De Blije School, Leefschool De Boomhut, De Kleine Prins, Vrije Basisschool De Pinte en Vrije Basisschool Zevergem.

Het Erfgoedredderstraject in De Pinte werd ondersteund door erfgoedexperten Martine Pieteraerens, Philippe Decavel, Johan Van Twembeke, Carlos Vermeiren, landschapsspecialist Paul Van den Bremt, Lokaal bestuur De Pinte, IOED Leie Schelde, Cultuurregio Leie Schelde en Heemkring Scheldevelde. Wim Aers, Eddy Temmerman, Lieve Mathys en Patrick Verheughe gaven specifieke ondersteuning aan VBS Zevergem.