Home » Nieuws »

Festival van Vlaanderen

Festival van Vlaanderen

Het najaar wordt in de regio traditioneel ingevuld met het Festival van Vlaanderen. In de Cultuurregio Leie Schelde vind je een divers programma om van klassieke muziek te genieten. De concerten hier voor je opgelijst:

 

Čiurlionis Quartet & Kurt Van Eeghem

16 september 2022 om 20u Zulte – Meer info en tickets

In 2014 maakte Vlaandere kennis met de composities en schilderijen van het Litouwse genie Mikalojus Konstantinus Čiurlionis (1875-1911) op een overzichtstentoonstelling in Gent. Sinds 2018 reist Kurt Van Eeghem in de voetsporen van deze opmerkelijke kunstenaar van Vilnius via Plungé, Warschau en Leipzig naar Sint-Petersbrug. Dit zal uitmonden in een boek binnenkort verschijnt. Om dit én Kurts verjaardag te vieren nodigt Gent Festival van Vlaanderen het Čiurlionis Quartet uit voor een bijzondere reeks concerten. Het ensemble brengt de mooiste strijkkwartetpagina’s uit Čiurlionis’ oeuvre. Rasverteller Van Eeghem brengt het boeiende verhaal van diens korte leven, met op de achtergrond een gigantische kopie van een van zijn schilderijen. Een uitzonderlijke ervaring waarbij alle zintuigen worden geprikkeld.

Organisatie: Cultuurraad Zulte

Foto: © D Matvejev

 

Cello Encounters

24 september 2022 om 20u De Pinte – Meer info en tickets

Voor dit unieke concert worden de drie prijswinnaars van de prestigieuze BIC Competition 2020 vergezeld door cellist Han Bin Yoon, artistiek leider van de Belgium Cello Association, die deze wedstrijd organiseert. Samen brengt het viertal een concert met bijzondere arrangementen van oude en minder oude muziek. Op het programma staan onvervalste klassiekers, zoals de beroemde Air uit de Derde orkestsuite van Bach of de nobele Pavane pour une infante défunte van Maurice Ravel. Maar de cellisten trakteren ons ook op een aantal nieuwere evergreens, zoals de song Moon River van Henry Mancini.

Organisatie: Cultuurraad De Pinte

Pierre Fontenelle (tweede prijs) is solo-cellist van de Opéra Royal de Wallonie (Luik). Na zijn studies aan het conservatorium van Luxemburg, verhuisde hij naar België, waar hij in Namen een master haalde. Hij studeert op dit moment bij Han Bin Yoon in Bergen (B).Krzysztof Michalski (derde prijs) studeerde in Krakau n Medellín (Colombia). Van 2019 tot 2021 studeerde hij aan de internationale Musica Mundi School in Waterloo. Op dit moment vervolgt hij zijn studies bij Jérôme Pernoo aan het Parijse Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse Paris.Pieter-Jan De Smet staat vooral met zijn prijswinnende ensembles Desguin Kwartet en Ryelandt Trio op het podium, maar ook als orkestmuzikant onder meer bij Le Concert Olympique. Hij studeerde aan het Conservatorium van Antwerpen, aan de Ecole Normale de Musique de Paris Alfred Cortot en aan Guildhall School of Music & Drama in Londen.

 

Debussy – Van Parys

7 oktober 2022 Gavere & 12 november 2022 Sint-Martens-Latem

Meer info en tickets Gavere & Sint-Martens-Latem

Revue Blanche presenteert een zinnenprikkelende ontmoeting tussen twee componisten die weliswaar een verschillende taal spreken, maar allebei gefascineerd zijn door het fenomeen ‘klank’. Het was Claude Debussy die voor het eerst fluit, altviool en harp verenigde in een triosonate en daarmee een nieuw klankpalet creëerde, dat talrijke componisten na hem zou inspireren. Zo ook meer dan honderd jaar later Annelies Van Parys. Met hun beider triosonates in het hart van het programma slaat Revue Blanche de brug tussen het Franse fin de siècle en de spannende timbres en texturen van onze eigen tijd.

Organisatie: Cultuurplatform i.s.m. gemeentebestuur Gavere

Foto © Athos Burez

Revue Blanche is een vocaal/instrumentaal kamermuziekensemble met een ongebruikelijke maar kleurrijke bezetting: sopraan, fluit, altviool en harp. Het ensemble ontleent zijn naam aan het tijdschrift van eind 19e eeuw. De ‘Witte Revue’ werd zo genoemd omdat de som van alle kleuren wit is en een onbeschreven blad openstaat voor alle meningen en stromingen. Dit inspirerende idee sluit naadloos aan bij de filosofie van het ensemble en vormt het vertrekpunt van een voortdurende zoektocht naar interessant repertoire. Sinds de oprichting in 2010 heeft het kwartet een indrukwekkend parcours afgelegd met mijlpalen als de Klara-award voor Jonge Belofte in 2013 en de YAMaward in 2016. Hun discografie werd onlangs aangevuld met een nieuwe CD: Misia.

 

Sirba, Duo Desimpelaere

9 december 2022 Nazareth – Meer info en tickets

In de kruisbestuiving van deze twee verschillende muzikale persoonlijkheden, die al sinds hun prille kindertijd samen muziek maken, ontstaat altijd iets spannends. De filosofische doordachtheid en creativiteit van componist en pianist Erik en de onstuimige passie voor de contrabas van David vinden elkaar in de open blik die beide broers hebben voor heel veel soorten muziek. Van de eigen composities van Erik tot aan de songs van de Britse wonderboy Jacob Collier en Queen.

Organisatie: Lokaal Bestuur Nazareth

Foto: © 2Photographers

Duo Desimpelaere bestaat uit de broers Erik en David Desimpelaere. Erik is zowel pianist als componist. David spelt contrabas. Ze maken sinds hun prilste kindertijd samen muziek. Na hun  basisvorming in Harelbeke, studeerde Erik piano bij Piet Kuijken in Brussel en compositie bij Wim Henderickx en Luc van Hove in Antwerpen. David studeerde ook in Brussel (bij Frank Coppieters) en vervolgde zijn opleiding aan de Guildhall School of Music and Drama in Londen bij professor Rinat Ibragimov. Sinds 2016 is hij solocontrabassist bij het Orchestra della Svizzera italiana in Lugano. Daarnaast wordt hij geregeld uitgenodigd als gast-aanvoerder bij het Orchestre de Paris. In 2013 bracht het duo hun eerste cd Reflections on a Song uit bij PHAEDRA, met nooit eerder opgenomen Belgische kamermuziek voor contrabas en piano.