Home » Nieuws »

Interactieve workshop kapelletjes inventariseren

Interactieve workshop kapelletjes inventariseren

Vlaanderen is rijk aan kapelletjes. Je vindt ze in alle maten en vormen en ze hebben allemaal een eigen geschiedenis, verhaal of traditie. Veel van deze informatie werd in het verleden al in kaart gebracht, maar de info is vaak versnipperd. Voortbouwend op de inventaris Kapelletjes in Vlaanderen uit 1998 lanceerde PARCUM, het expertisecentrum voor religieus erfgoed, in samenwerking met verschillende partners www.kapelletjes.be. Met deze website streeft PARCUM ernaar om één centraal platform te hebben waar alle info over de Vlaamse kapelletjes gebundeld kan worden. Op die manier wordt de info over kapelletjes gecentraliseerd en voor iedereen toegankelijk. 

Ook de regio tussen Leie en Schelde heeft heel wat kapelletjes. Daarom roepen we alle kapelliefhebbers uit Deinze, De Pinte, Gavere, Nazareth, Sint-Martens-Latem en Zulte op om informatie over kapelletjes uit de buurt aan te vullen op www.kapelletjes.be

Hoe werkt het? Ontdek het tijdens de interactieve workshop op vrijdag 13 oktober vanaf 13u30 tot 16u in de hoekzaal van het Leietheater in Deinze! Bert Verheyden van PARCUM stelt de website voor en toont hoe je gegevens en foto’s toevoegt op het platform. We delen ook graag tips voor het opzoeken van historische info. Tijdens de workshop werken we tot slot ook met een aantal concrete voorbeelden uit onze regio.

Heb je een hart voor kapelletjeserfgoed en werk je graag mee? Schrijf je dan in via deze link. Iedereen is welkom, ook als je slechts een beperkte bijdrage kunt leveren (vb. enkel foto’s maken). Het is aanbevolen om een eigen laptop mee te brengen zodat je onder begeleiding de invoermodule op de website al eens kunt testen, maar dit is niet verplicht.

De erfgoedcel en de IOED Leie Schelde kijken er naar uit om samen met jou de kapelletjes uit onze regio op de kaart te zetten.

Beeld: Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Hemelrijk, De Pinte