Beleef erfgoed

Ontdek de boeiende geschiedenis en bezienswaardigheden

Erfgoedhaltes

Ga erop uit… en ontdek de erfgoedhaltes in de regio. We selecteerden enkele unieke locaties die een bijzondere plek innemen in de regionale geschiedenis.

Erfgoedstories

Duik in het verleden van vroeger en blader doorheen de boeiende verhalen uit de Cultuurregio Leie Schelde.

Tradities en ambachten

Ontdek de tradities in de Cultuurregio Leie Schelde. Van lokale gebruiken en feesten tot ambachten en streekproducten. Laat je onderdompelen.

De online erfgoedbank

De Erfgoedbank Leie Schelde is het geheugen van de streek. Grasduin doorheen de vele foto’s, video’s en verhalen uit de regio en herbeleef de tijd van toen.

Reeds lange tijd vormt het Leie- en Scheldelandschap een inspiratiebron voor vele kunstenaars, denk maar schilders Emile Claus, Henri De Cocker, Albert Saverys, Constant Permeke, theaterschrijver Gaston Martens, Cyriel Buysse en de zusters Loveling, Gerard Reve, musicus Louis De Meester, componist Lieven Duvosel en architect Juliaan Lampens… . Tot op vandaag vormt de regio tussen Leie en Schelde een sterke voedingsbodem en inspiratiebron voor artistiek talent en creativiteit.
 
De regio blijft aan artistiek belang winnen met internationaal gekende kunstenaars zoals Roger Raveel en Raoul De Keyser. Maar vooral ook de vele actieve kunstenaars, kunstgalerijen en musea die onze regio rijk is, typeert het artistieke karakter van de regio.

Tot op vandaag vormt de regio tussen Leie en Schelde een sterke voedingsbodem en inspiratiebron voor artistiek talent en creativiteit

Al deze bedrijvigheid zorgde voor een schat aan industrieel en ambachtelijk erfgoed, verspreid in het landschap en over de vele musea en private collecties.

Vlas, zijde, steenbakkerijen, speelgoed, … typeren ook allen het landschap in de regio. De kleigrond aan de oevers van de Schelde werd gebruikt om de kenmerkende Scheldesteen te bakken in zelfgebouwde veldovens in Gavere, De Pinte en Nazareth. Het roten van het vlas gaf de Leie een goudkleurige schijn wat haar de bijnaam ‘golden river’ opleverde in Zulte, Deinze en Sint-Martens-Latem. Deinze evolueerde ook tot zijdecentrum van België en werd nadien wereldbekend om haar speelgoedindustrie.

 

In begin van de 20ste eeuw kende De Pinte een bloeiende sierteelt. De vele serres zijn daarvan nog een herinnering. Brouwerijen en stokerijen kennen ook een lange bestaansgeschiedenis en na de tweede wereldoorlog ontstond in onze regio dé eerste Europese  natuurvoedingsfabriek (LIMA). Ken je de rijstwafel? Wel, deze kent z’n ontstaan in de Cultuurregio Leie Schelde. Al deze bedrijvigheid zorgde voor een schat aan industrieel en ambachtelijk erfgoed, verspreid in het landschap en over de vele musea en private collecties.

 

Binnen de regio zien we ook tal van typerende tradities zoals de Heilige Bloedprocessie, de Mariale Ommegang, de Canteclaerstoet, de Firtelstoet, de vele reuzen, het schutterserfgoed, de vinken- en hanenzetting, paardenkoersen, enz.