Erfgoedtradities

Meekijken over de schouder van een vakman. Proeven van streekproducten. Verwonderd zijn over lokale gebruiken en tradities. Laat je onderdompelen en herbeleef!

Sint-Martinusommegang
1e weekend na 4 juli
Gavere

Op zaterdag wordt een religieuze ommegang gehouden met de Sint-Martinusruiters en bedevaarders. Ze doen een bedevaartstocht langs de kapellen. Een folkloristische ommegang gaat door op zondag. De traditie zou zijn ontstaan in de 16de eeuw.

Meidagen
mei
Deinze

In het begin van de Tweede Wereldoorlog werd Vinkt hard getroffen. Jaarlijks worden de gruwelijke meidagen van 1940 en de 140 burgerslachtoffers herdacht met een plechtigheid en dienst. De Reflectieruimte Vinkt 1940 is een permanent bezoekerscentrum over de gebeurtenissen.

Sinksenstoet
Pinksterzaterdag
Deinze

De Sinksenstoet is het hoogtepunt van het Pinksterenweekend in Nevele. Op zaterdagnamiddag volgt na de reclamestoet de optocht met reuzen en praalwagens. Sinds 2019 komen de 17 deelgemeenten van de fusiestad aan bod.

Autowijding
Laatste zondag van juni
De Pinte, Sint-Martens-Latem

Jaarlijks vindt de laatste zondag van juni een autowijding plaats in Deurle. Het gebeuren wordt sinds 1935 georganiseerd door de Confrérie Sint-Christoffel. De wijding wordt voorafgegaan door een eucharistieviering voor de overleden parochianen.

Paardenkoersen
dinsdagnamiddag tijdens de septemberkermis
De Pinte

Dinsdagnamiddag van de septemberkermis vindt de jaarlijkse paardenkoers in De Pinte plaats. De wedstrijd gaat al meer dan honderd jaar door.

Geitenkeuring
4e zondag van augustus
Sint-Martens-Latem

Op de maandag van de Latemse kermis gaat de jaarlijkse geitenkeuring door. De traditie werd een nieuw leven ingeblazen in 2013 door het gemeentebestuur. Het is een van de laatste overblijvende geitenkeuringen in de streek.

Ambacht: pottenbakken
Deinze

In pottenbakkerij ’t Hoveke worden regelmatig cursussen georganiseerd zowel voor gevorderden als voor beginners. Je kan er steeds ook terecht om de rust even op te zoeken of de pottenbakkerij te bezoeken. Paul en Lea verwelkomen je er graag.

Schutterstreffen 2022
19-21 augustus
Deinze

In augustus 2022 zal het Europees Schutterstreffen plaats vinden in Deinze. Wegens Corona werd de editie een jaar opgeschoven. Het evenement vindt om de drie jaar plaats en is een internationale bijeenkomst voor schutterijen, schutbroederschappen en schuttersgilden. De organisatie van de wedstrijd is toegewezen aan de Koninklijke en Graaflijke Handbooggilde Sint-Sebastiaan de ‘Eendracht van Ooidonk’. Het wordt een moment om niet te missen!

Mariale Ommegang
september
Nazareth

De jaarlijkse Mariale bedevaart moet begonnen zijn omstreeks de jaren 1240. Het staat vast dat rond die tijd al een beeldje van Onze-Lieve-Vrouw aan een boom hing in de bossen van Nazareth.

Ambacht: leerlooien
Zulte

In België is nog maar 1 ambachtelijke leerlooierij actief, die gegidste rondleidingen geeft. Leerlooierij Altan in Zulte is een uniek verhaal. Het ganse verwerkingsproces is uniek. De leerlooierij werkt nog steeds met authentieke looierijmachines die zelfs hoog boven de 100 jaar uitreiken.

De leerlooierij is te bezoeken op afspraak.

Ambacht: malen
Sint-Martens-Latem

De Koutermolen in Sint-Martens-Latem dateert uit de 14de eeuw, de huidige molen uit 1614. In de 19de eeuw was hij vaak te zien op de schilderwerken van de Latemse kunstschilders. De Koutermolen is een nog werkende molen. De molen draait en maalt nog goed, zeker een bezoekje waard!

Heilige Bloedprocessie
1e zondag van juli
Deinze

De eerste zondag van juli trekt de Heilige Bloedprocessie door Meigem. De verering van het Heilig Bloed heeft zijn oorsprong in 1745, wanneer de pastoor schilfers van de zuil waarop Christus zou zijn gegeseld meebracht uit Rome. In 1945 trok de stoet voor het eerst uit, niet toevallig enkele jaren na de gruwelijke meidagen in 1940. Het lijden van Christus is het centrale thema van de stoet.

Firtelstoet
1e zondag van oktober
Zulte

De Firtelstoet stamt uit de vroege 19e eeuw en is in 1857 ontstaan in zijn huidige vorm. Na een publiciteitskaravaan volgt het praalgedeelte met lokale muziekgroepen, dansgroepen, ‘Den Zultsen Bok’ en de reuzenfamilie. Lokale verenigingen voeren op praalwagens toneelstukken op met gebeurtenissen van het afgelopen jaar.

Canteclaerstoet
Vijfjaarlijks in mei
Deinze

De stoet van Canteclaer, in de volksmond bekend als ‘De Canteclaerstoet’, is een folkloristische optocht die elke vijf jaar door de straten van Deinze trekt. Canteclaer, de kippenfiguur uit het Reynaert-epos, wijst op de internationale rol van de Deinse kippenmarkt. In de folklorestoet lopen onder andere elf reuzen mee en voorafgaand wordt prins en prinses Canteclaer verkozen. De stoet vindt in 2022 opnieuw plaats.