Home » Nieuws »

Ontdek Kapelletjes in Vlaanderen

Ontdek Kapelletjes in Vlaanderen

Wist je dat er in Vlaanderen zo’n 15.000 kapelletjes zijn? Dit belangrijke erfgoed herbergt bijzondere objecten en het is onlosmakelijk verbonden met eeuwenoude tradities en verhalen. Tijd dat die rijke kennis over kapelletjes, de tradities en verhalen centraal verzameld wordt. Tijd dat we bestaande initiatieven in de kijker zetten en nieuwe initiatiefnemers inspiratie vinden om aan de slag te gaan. Dat is wat PARCUM doet, samen met ons en andere partners, binnen het project Kapelletjes in Vlaanderen.

Iedereen inventariseert

Het inventariseren van kapellen is niet nieuw. Veel heem- en geschiedkundige kringen beschikken al over een inventaris van hun kapellen, maar die kennis is versnipperd. Bovendien ligt de nadruk vaak op het bouwkundige, en blijft het roerend en immaterieel erfgoed in verhouding onderbelicht.

Daarom kan je vandaag terecht op het platform ‘Kapelletjes in Vlaanderen’ (www.kapelletjes.be), dé referentiewebsite waarop we iedereen uitnodigen om kapellen te inventariseren. De uitgelezen kans om bestaande inventarissen onder de loep te nemen en op één centrale plaats in te voeren, of om nieuwe informatie in te geven. Zo is deze schat aan kennis voor iedereen raadpleegbaar. Vind je een kapel niet terug in de databank, dan kan je deze zelf toevoegen.

Inspiratie voor iedereen

Op het platform vind je ook een inspiratiegids, bedoeld om lokale organisaties, verenigingen en personen te ondersteunen bij het verderzetten van tradities of het herlanceren ervan. Dit digitaal overzicht bevat inspirerende initiatieven en praktische tips: hoe ga je aan de slag, met wie kan je samenwerken, waar kan je terecht voor ondersteuning.

Kapel gezocht

Tot slot is er ook een nieuw boek: ‘Kapel gezocht: 15.000 verhalen in beweging’. Met ongekende schoonheid leggen auteur en fotograaf het vertederende fenomeen van de kapel vast. Welke plek krijgen ze in ons landschap? Welke verhalen en tradities kleuren dit erfgoed? Met prachtige foto’s van Myriam Rispens en duiding door auteur en meesterverteller Rik Van Puymbroeck. Kapel gezocht daagt je uit om zelf op ontdekkingstocht te gaan naar de kapel in je buurt.

Meer info: www.kapelletjes.be