Home » Nieuws »

Ontdek Open Monumentendag 2023

Ontdek Open Monumentendag 2023

Op 10 september is het weer zo ver: dan trekt Vlaanderen er voor de 35e keer op uit op Open Monumentendag. Ontdek de vele activiteiten in de Cultuurregio Leie Schelde.

Alles draait dit jaar rond immaterieel erfgoed. Je ontdekt de verhalen en tradities achter onze monumenten. Die gekoesterd worden, mee evolueren met de tijd en springlevend blijven tot vandaag. En je ontmoet de mensen die zich er met hart en ziel voor inzetten. Open Monumentendag is er voor iedereen en bovendien helemaal gratis.

 

  • Bruggen tussen oud en nieuw – Wandelroute in Deinze

Tusschenbruggen, zo heette de Tolpoortstraat vroeger.  We trekken onze wandelschoenen aan en verkennen deze straat die zich een weg baant tussen de Leiebrug en de vroegere Holpoort aan de verdwenen stadsomwalling. Een activiteit van Stad Deinze.

Verwacht je aan bekende uitzichten én nieuwe inzichten.  Herbestemming, een parel van een privéwoning, letterlijke bruggen en het mudel.  Open Monumentendag is de gelegenheid om te kijken hoe er in vernieuwing met erfgoed kan worden omgegaan.

Er is een brochure te verkrijgen op het startpunt in het mudel.  Op 4 punten (Het Museum Fonds De Smet – het kantoor van de Cultuurregio Leie Schelde, Kapel van Sint Hendrik, de Molens van Deinze en de woning van de familie Decaluwé) wachten enthousiaste gidsen je op om je meer duiding te brengen.  In de kerk van Onze Lieve Vrouw trakteren de organisten jullie op hemelse klanken.  De kerk is pas toegankelijk vanaf 11u30 wegens de eredienst.  Verder vind je in de brochure nog interessante inzichten over de straatnamen die je tegen komt én over een vergeten begrafenisritueel.  En uiteraard wordt de Tolpoortbrug niet vergeten.

Wanneer? 10 september 2023, 10:00 – 18:00
Waar starten? mudel. Museum van Deinze en de Leiestreek, Lucien Matthyslaan 3-5, 9800 Deinze

Lees meer

 

  • Aperitiefconcert van ‘The Air Tunes’ in Nazareth

Op Open Monumentendag graven we in het rijke sociale en culturele verleden van Nazareth en stelt de gemeente met veel trots 2 monumenten aan jullie voor. CC Nova werd in de jaren 50 gebouwd om het verenigingsleven te laten bloeien. Onderpastoor Lambert Müller en de zussen Alix en Elgina Claeys zochten de fondsen bij elkaar.

De zaal werd flink wat grootser dan de meeste parochiezalen. Het had de allure van een bioscoop uit die tijd, compleet met groot balkon. In 2005 zat de tand des tijds er helemaal doorheen en werd er een grondige renovatie doorgevoerd. Sindsdien zijn de gemeente en vzw Popallure er één van de belangrijkste gebruikers en maken zij van de nieuwe Nova de hoeksteen van podiumkunst in Nazareth.

Je kan het niet over muziek in Nazareth hebben, zonder de familie Simoens te vermelden. Deze muzikale stamboom is helemaal vergroeid met de gemeente. Met wortels in de harmonie ‘Vrank en Vrij’ en vertakkingen naar legendarische orkesten en bandjes. We vieren beiden met een aperitiefconcert van The Air Tunes, het swingende orkest van Luc Simoens.

Wanneer? 10 september om 10u30
Waar? cc Nova, Steenweg 92, 9810 Eke (Nazareth)

Tickets en meer info

 

  • Kunst en kunstenaarsverhalen in Machelen-aan-de-Leie

Bezoek een nog werkend kunstatelier en dompel je onder in de leefwereld van de kunstenaar Martin Wallaert. Martin Wallaert is één van de laatste kunstenaars van de Latemse groepen. Hij ontvangt je gastvrij in zijn atelier/woning.

Dompel je onder in een de intieme sfeer van het atelier en maak kennis met een kunstenaar.

Wanneer? 10 september 2023 14:00 – 18:00
Waar? Atelier Martin Wallaert – Villa Ter Ide, Dorpsstraat 48, 9870 Zulte

Lees meer

 

  • Olsene, een dorp tussen kerk en kasteel

Dit is een activiteit van Parochie in Zulte, Kerkfabriek Sint-Pieter Olsene, Heemkundige Kring Zulte, Gemeente Zulte, Provincie Oost-Vlaanderen en Cultuurregio Leie Schelde

Ook op de vooravond van Open Monumentendag, op 8 september, is er wat te beleven: ‘Olsene, een dorp tussen kerk en kasteel’ om 19u30. Voor deze avond moet ingeschreven worden via www.parochieinzulte.be.

Op 8 september om 19u30: enkel voor de ingeschrevenen: Voorstelling van de erfgoedsprokkel over de Sint-Pieterskerk, Uiteenzetting door de Heemkundige kring ‘Olsene, een dorp tussen kerk en kasteel’, Opening van de tentoonstelling, Muzikale intermezzo’s door de GeVoelige Snaar, Receptie

Op 9 en 10 september (van 10u-16u) is er een tentoonstelling over de kerk en het kasteel met veel nooit vertoonde foto’s en materiaal, vrije rondgang, uitleg ter plaatse voor wie dit wenst. Alle aanwezigen ontvangen ook een gratis erfgoedsprokkel over de Sint-Pieterskerk van Olsene.

Voor een opwarmertje: https://youtu.be/sRLcVPH3WpI

Lees meer

 

  • Ghostbunkers – Deinze

Het spookt in de bunkers van Bruggenhoofd Gent. Geesten worden gekweld door een onopgelost mysterie en dwalen er rond. Kunnen jullie ze uit hun lijden verlossen?

Ghostbunkers is interactief en coöperatief spel voor iedereen vanaf 15 jaar. Met je team van exact 4 spelers verken je één van de bunkers van Bruggenhoofd Gent. Je krijgt dus de kans om een echte WO II-bunker te ontdekken. Elke speler krijgt een stukje van de puzzel. Je wordt uitgedaagd om het mysterie op te lossen. Zo ontdek je het oorlogserfgoed in jouw buurt.

Dit is een activiteit van IOED Leie Schelde, in samenwerking met IOED Viersprong en IOED Schelde-Durme en met de steun van Provincie Oost-Vlaanderen en de stad Deinze.

Lees meer

 

  • Bezoek Meuleken ’t Dal

Meuleken ’t Dal hangt de feestvlaggen uit en draait op volle toeren. De molenaars geven doorlopend rondleidingen en maaldemonstraties (bij gunstige wind).

Bezoek ook de andere windmolens in de nabije omgeving of volg een molenroute te voet of met de fiets.

Wanneer? 10 september, 10u-17u
Waar? Alfred Amelotstraat 60, Zingem (Kruisem)

Lees meer

 

  • Pleinconcert Zevergem

Harmonie Zevergem brengt een zomers concertprogramma op het centrale plein naast de kerk, tijdens de braderie in De Pinte. Kom dat zien en horen!

#rondjekiosk brengt muziek naar buiten: in parken, op pleinen, bij monumenten en natuurlijk op de kiosk! Geniet met hart en ziel van een oorstrelend concertprogramma.

Wanneer? 10 september, om 14u30
Waar? Kerkplein 1, Zevergem (De Pinte)

Lees meer

 

  • Rondleiding Hof Ter Groene Walle in De Pinte

In De Pinte kan je het pas gerestaureerde Hof ter Groene Walle bezoeken. Het is één van de drie beschermde monumenten in de gemeente De Pinte.

De boerderij is in 2022 met zorg geconserveerd in een zo authentiek mogelijke staat. Tijdens de rondleidingen belicht Johan Van Twembeke de rijke geschiedenis van dit geklasseerde gebouw, waarvan de grondvesten 475 jaar geleden gelegd werden. Deze bezoeken vinden plaats in kleine groepen, zodat iedereen de kans krijgt om de verschillende ruimtes van de historische boerderij te verkennen. Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven via vrijetijd@depinte.be.

 

  • Wandeling Levend Erfgoed in Deurle

 Waar komen die mooie uitheemse planten vandaan en hoe kwamen die in onze Deurelse tuinen terecht? Wie ontdekte ze en hoe? Hoelang zijn ze hier al? Krijgen ze een nieuwe rol door de klimaatverandering? Erfgoed Deurle organiseert een gegidste wandeling (ca 2.30u) over deze bijzondere planten. 

Gidsen: Paul Geeroms, Geert Claeys en Piet Moerman

Wanneer? 10 september om 14u
Start en aankomst? Leieboord in het Leiepark ter hoogte van nr. 12 9831 Deurle
Info en inschrijven? 
Beperkt aantal plaatsen, dus inschrijven via erfgoed.deurle@proximus.be of tel. 09/282 35 45 Mia Van den Heede. 

 

  • Sint-Eligiuskerk in Kruishoutem

De Sint Eligiuskerk toont zijn kerkschatten. Doorlopend zijn er orgelconcerten door Sven Vermassen, organist. Sven zal aan de bezoekers ook uitleg geven over de werking van het orgel.

Wanneer? 10 september, 14u-18u
Waar? Markt, Kruishoutem

Lees meer

 

  • Hooghuysorgel in Wannegem-Lede

“Met hart en ziel” – Open Monumentendag met orgelspel op het geklasseerde Hooghuysorgel én met witte gedenkstenen. Een activiteit van Werkgroep Leo en zijn orgel.

Wanneer? 10 september, 10u-18u
Waar? Lededorp 7A, Wannegem-Lede (Kruisem)

Lees meer

 

  • Maaldemonstratie in Sint-Maria-Latem

Reeds 600 jaar drijft het water van de Zwalmbeek het rad van de IJzerkotmolen aan. De molen heeft eeuwenlang papierpulp gemalen, olie geperst, koper geslaan en ijzer gesmeed. Aan deze laatste functie ontleent de molen ook zijn naam. In 1798 werd aan de overkant van de beek ook nog een graanmolen gebouwd. Vanaf nu was de IJzerkotmolen een dubbelmolen, een molen met twee raderen dus. De hele dag kan je in de molen terecht om alle kneepjes van het molenaarsvak te leren. Bovendien kom je ook vanalles te weten over het verleden én de toekomst van de molen. Deze wordt immers binnenkort gerestaureerd. Grijp je kans om nog één keer de IJzerkotmolen ‘oude stijl’ te bezoeken!

Wanneer? 10 september, 10-16u
Waar? IJzerkotmolen, Galerijpad 2, Sint-Maria-Latem (Zwalm)

Lees meer

 

  • Kunstenaar Alberto Scodro te gast in atelier Johan Tahon

De Onze-Lieve-Vrouw Bezoekingkerk is om haar specifieke bouw ook gekend als ‘de Kathedraal van de Zwalmvallei’. De kerk werd in de tweede helft van de 11de eeuw opgetrokken in Romaanse en Vroeg-Gotische stijl.

Sinds 2019 is het atelier van beeldend kunstenaar Johan Tahon gevestigd in de kerk. Naast een plek om te bezinnen en creëren, gebruikt Tahon de kerk ook voor ontmoetingen met de wereld. Dit jaar nodigde hij de Italiaanse kunstenaar Alberto Scodro uit als gast.

Tijdens Open Monumentendag kan je het miraculeuze Onze-Lieve-Vrouwebeeld en oude foto’s van de processie bezichtigen. Tevens kan je de tentoonstelling bezoeken met kunstwerken van Johan Tahon en Alberto Scodro.

Wanneer? 10 september, 10u-17
Waar? Kerk Rozebeke, Rozebekeplein 13, Rozebeke

Lees meer

 

  • Zwalmmolen 

Watermolen De Zwalmmolen opent de deuren. De watermolen is nog gedeeltelijk in herstelling. De molenaars en molengidsen geven doorlopend rondleidingen. Kom proeven van heerlijke, authentieke muldersbolletjes gemaakt met molenmeel en gebakken op de “houtstoof”.

De Zwalmmolen is ook een van de gastlocaties voor Kunst en Zwalm, een tweejaarlijkse kunstroute in de Zwalmstreek, georganiseerd door BOEM vzw. De curatoren zetten als centraal thema ‘water’ voorop waardoor een actueel maatschappelijk debat opgenomen wordt in het creatieproces van deze editie. Het ‘idyllische’ landschap co-cureert mee: de focus op de kunstenaar als individu en als mens, wordt dit jaar verschoven naar ‘over water’.

Wanneer? 10 september, 10u-17u
Waar? Rekegemstraat 29, Beerlegem

Lees meer: Kunst & Zwalm (kunst-en-zwalm.be)