Home » Nieuws »

Oost-Vlaamse cultuurhuizen bundelen krachten

Oost-Vlaamse cultuurhuizen bundelen krachten

Op 22 september kwamen voor het eerst de programmatoren van cultuurcentra uit heel Oost-Vlaanderen samen in Leietheater Deinze om stevig te netwerken en hun samenwerking in Eigen Kweek voor te bereiden. Met de ondersteuning van de vijf cultuurregio’s in de provincie, waaronder de Cultuurregio Leie Schelde, willen de cultuurhuizen Eigen Kweek in de provincie brengen.

 

Wat is Eigen Kweek?

Eigen Kweek bundelt de krachten van 55 cultuurcentra om zowel regionaal jong podiumtalent te lanceren, als het verbinden van CC’s aan jonge kunstenaars. Samen overbruggen ze de kloof tussen opleiding en werkveld, experimenteren en presenteren. Voor het eerst sluit provincie Oost-Vlaanderen aan en wordt het meteen de grootste met 17 cultuurhuizen!

De sterke band van de cultuurcentra met hun lokale publiek en de specifiteit van iedere plek op zich gaat binnen Eigen Kweek in dialoog met het maakproces van beginnende makers. Het herformuleert de spreidingsgedachte uit de jaren ‘70 en verbindt deze met het tekort aan residentie- en speelplekken voor jong talent. Bovendien biedt Eigen Kweek een antwoord op de gemiste maak- en speelervaringen voor jonge podiumkunstenaars die tijdens de pandemie afstudeerden.

Daarom sloegen vijf Oost-Vlaamse cultuurregio’s en 17 cultuurhuizen de handen in elkaar voor een projectaanvraag binnen het Decreet Bovenlokale Cultuurwerking van de Vlaamse Overheid. Indien de aanvraag wordt gehonoreerd op 15 oktober, ondersteunen 55 cultuurcentra in Oost- en West-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en Antwerpen vier nieuwe podiumcreaties met daaraan gekoppeld telkens één aspirant zakelijke leider.

Tijdens residenties bij meerdere CC’s krijgen de kunstenaars tijdens hun maakproces inzicht in de diverse lokale realiteiten. Iedere productie krijgt een tournee van minstens 15 speelplekken, zo krijgen zij al vroeg in hun carrière de kans om speelervaring in verschillende zalen en voor diverse publieken op te doen. De open call voor de eerste Oost-Vlaamse productie volgt hopelijk dus dit najaar!

Dit alles gebeurt met de steun van Trappelend Talent uit Antwerpen, die de overkoepelende organisatie voor heel Vlaanderen op zich neemt, en alternatief spreidingsbureau Vincent Company.

Momenteel worden de volgende producties ondersteund:

 • Joren Vandenbroucke en Annelies Van Hyfte- Drie Geraniums op een vensterbank
  Première: 18 maart 2023 – CC De Schakel in Waregem
  26 maart 2023 in Leietheater Deinze
 • Hendrik Kegels en Thomas Claessens – TSJIK TSJAK WHAM
  Première: 15 april 2023 – Liers Cultuurcentrum in Lier
 • Arne De Tremerie en Eleonore Van Godtsenhoven – BABY
  Try-out: 5 oktober 2022 in Leietheater Deinze
  Première: 10 november 2022 – 30CC (Wagehuys) in Leuven

 

Wil je meer info over het Eigen Kweek traject?