Home » Nieuws »

Open Monumentendag 11 sept 2022

Open Monumentendag 11 sept 2022

Naar aanleiding van het thema ‘duurzaamheid’ zetten vijf gemeenten uit de Cultuurregio Leie Schelde het houtig erfgoed in de kijker. De regio is immers rijk aan monumentale bomen, waardevolle dreven en unieke landschappen. Ga op pad in Nazareth, Sint-Martens-Latem, De Pinte, Deinze en Zulte en raak helemaal in de ban van onze erfgoedrijke natuur. 

Ga eropuit en ontdek de monumentale natuur in de Cultuurregio Leie Schelde. Download hier de brochure. Ontdek ook de e-expo op de erfgoedbank Leie Schelde: Waardevolle bomen in de Cultuurregio Leie Schelde.

Open Monumentendag 2022 is een initiatief van Deinze, De Pinte, Nazareth, Sint-Martens-Latem en Zulte met de ondersteuning van IOED Leie Schelde, Cultuurregio Leie Schelde, Veneco en Open Monumentendag.

Een natuurlijke geschiedenis – Nazareth

In het hart van het dorp, verspreid in het landschap of als groene toegangspoort van kastelen staan oude, bijzondere bomen. Sommigen zijn uitzonderlijk mooi, anderen getuigen van een ver verleden of van oude gebruiken. 

Met een publicatie zet gemeente Nazareth zijn houtig erfgoed op een speciale manier in de kijker. Zowel de kunstenaars van kunstatelier Villa DACart als twee fotografen maakten een heel jaar lang hun eigen interpretatie van de bijzondere bomen. Ook de geschiedenis van de erfgoedbomen en het natuurkundige aspect worden belicht. 

Kom op zondag 11 september om 14u naar de voorstelling van het boek “Een natuurlijke geschiedenis” en ontdek de kunstwerken in de tuin van Villa DACart. Boswachter Bjorn en natuurgids Frank vertellen over hoe bomen leven. Inspirerend voor jong en oud!

Praktisch

Zondag 11 september om 14u
Villa DACart, Roombaardstraat 42, Eke (Nazareth)
Gratis maar inschrijven verplicht: nazareth.be/tickets
erfgoed@nazareth.be 09 396 49 30
Organisatie: Lokaal bestuur Nazareth

Bibliotheek Lampens opent haar deuren – Nazareth

In 2014 sloot de bibliotheek Juliaan Lampens de deuren en was het gebouw niet langer toegankelijk voor het publiek. Daar komt binnenkort verandering in! Het lokaal bestuur Nazareth kreeg in mei 2022 de bibliotheek in erfpacht voor 25 jaar. Ze zal er, samen met Museum Dhondt Dhaenens, vzw Juliaan Lampens, Cultuurregio Leie Schelde en het Vlaams Architectuurinstituut, een publiekswerking rond kunst, erfgoed en architectuur uitbouwen.

Op zondag 11 september, Open Monumentendag, zetten we de deuren van de bib al een eerste keer open. Ben je benieuwd hoe het gebouw er nu uit ziet? Wil je de plannen voor de toekomst horen of wil je wat nostalgie opsnuiven? Kom dan tussen 14u en 17u een kijkje nemen. Het bezoek is gratis en reserveren is niet nodig!

Praktisch

Zondag 11 september, doorlopend tussen 14u en 17u
Steenweg 88, Eke (Nazareth)
Meer info: Team cultuur en erfgoed – 09 396 49 30 – erfgoed@nazareth.be

Landegem, vernield en verrezen – Deinze

Tijdens de fiets- en wandeltocht van ca. 9 km kom je langs een tiental locaties in Landegem die een belangrijke rol speelden tijdens of vlak na de Eerste Wereldoorlog. Een begraafplaats, een kerktoren, interessante bomen met een verhaal, een kasteeltje, boerderijen, een verborgen stukje natuur, een kapel, een patattenkelder en de onvermijdelijke gedenktekens. 

Open Monumentendag is de gelegenheid om de verhalen achter al deze locaties te ontdekken. Aan café ‘In de Linde’ en bij de Sint-Blasiuskerk worden twee merkwaardige bomen in de kijker gesteld.

Praktisch

Zondag 11 september, doorlopend van 10u tot 18u
Begraafplaats Landegem, Stationsstraat 10, Landegem (Deinze)
Meer info: deinze.be/openmonumentendag
Organisatie: Cultuurdienst Deinze en OMD-comité Deinze 

Boeiende bomenwandeling – Sint-Martens-Latem

Deurle heeft door zijn lange geschiedenis van grote domeinen diverse oude bomen staan. Naast een reeks exoten die vooral in de 19de eeuw door adellijke en industriële families werden verzameld uit verre oorden en aangeplant in hun parktuinen, staan er ook vele inheemse soorten van 100 jaar of ouder. Erfgoed Deurle neemt u mee langs een aantal bijzondere exemplaren die door hun schoonheid, leeftijd of specifieke geschiedenis een meerwaarde geven aan het dorp. 

Tijdens een wandeling (ca. 4km – 2,5u) met start- en eindpunt aan het Wandelbos ontdek je de bijzonderste bomen van Deurle. Een gids vertelt je alle boeiende verhalen over dit uniek patrimonium. Kom te voet of met de fiets of parkeer in het Leie Park en vooraan in de Pontstraat. 

Praktisch

Zondag 11 september om 14u
Start en aankomst: hoofdingang van het Wandelbos (Pontstraat) t.h.v. de Dorpsstraat
Meer info en inschrijven: erfgoed.deurle@proximus.be of 09 282 35 45
Organisatie: Erfgoed Deurle en gemeente Sint-Martens-Latem
Download hier de brochure.

Een groene geschiedenis van Zevergem – De Pinte

Op Open Monumentendag laten we ons licht schijnen op de bijzondere landschapsvorming van Zevergem. Tijdens een gegidste wandeling ontdek je onder meer hoe de steenbakkerijen het landschap hebben gevormd, kom je meer te weten over de unieke kerklindes, de Scheldemeersen en nog veel meer. 

Praktisch

Zaterdag 10 september en zondag 11 september, telkens om 14u
Start: Onze-Lieve-Vrouwekerk van Zevergem
Meer info en inschrijven: antoon.naert@depinte.be
Organisatie: Dienst Vrije Tijd De Pinte 

Wandel rond de Mariagrot – Zulte

In Olsene kan je deelnemen aan een wandellus die onder meer langs de Kasteeldreef met heel wat merkwaardige bomen en de Mariagrot gaat. De Mariagrot die momenteel een restauratie ondergaat, wordt opengesteld voor bezoekers. De restauratoren van Lapis Arte leiden u langs de grot en lichten haar geschiedenis, legendes en restauratie toe. Voor de kleinsten zijn er leuke knutselactiviteiten zoals bouw je eigen rots, tekenprenten en puzzels. 

Praktisch

Zondag 11 september van 10u tot 18u
Bedevaartsoord Olsene Rotse, Kasteelstraat z/n, Olsene (Zulte)
Info: www.zulte.be
Organisatie: Dienst Cultuur Zulte i.s.m. Lapis Arte 

 

Naast bovenstaande regionale activiteiten kan je ook terecht in Villa Ter Yde in Machelen-aan-de-Leie en de Woning Van Wassenhove in Sint-Martens-Latem.

Villa Ter Yde – kunstatelier Martin Wallaert – Machelen-aan-de-Leie

Villa Ter Ide is een interbellumwoning in Anglo-Normadische stijl of cottagestijl in het hart van Machelen-aan-de-Leie.
Deze erfgoedlocatie is tevens het atelier van kunstenaar Martin Wallaert.

Tijdens open monumentendag is de locatie en het atelier geopend van 14.00-18.00 uur en staat de kunstenaar zelf in voor de rondleiding in zijn private woning/leefwereld.
Naast de woning krijgt de bezoeker ook toegang tot zijn private collectie van Latemse kunstenaars zoals Emiel Claus, Constant Permeke, Léon en Gust De Smet, Savereys,…waarvan de kunstenaar er ook zelf een aantal persoonlijk gekend heeft.

Meer info

Ontdek Woning Van Wassenhove – Sint-Martens-Latem

Op Open Monumentendag nodigen we je uit voor een gratis bezoek aan deze architecturale parel van Juliaan Lampens, pionier van Belgisch modernisme. Een unieke kans om dit erfgoed van dichtbij te beleven en te ontdekken wat deze woning zo bijzonder maakt.

Meer info