Home » Nieuws »

Oproep: Wat is jouw E17 verhaal?

Oproep: Wat is jouw E17 verhaal?

50 jaar E17 Cultuurregio Leie Schelde Zuidwest Viersprong autosnelweg

In 1973 reden voor het eerst wagens op de E17 (of vroeger E3 genaamd). De komst van de snelweg had een grote impact op bewoners, passanten en de regio. De snelweg trok letterlijk een streep door de regio. Het landschap werd doorsneden.

In 2023 en 2024 willen we samen met iedereen die hier de schouders onder schaart, de impact van de snelweg E3 bespreken en tegen het licht houden. We duiken in de geschiedenis van de snelweg en haar impact op de regio. We onderzoeken de veranderende blik van ons wereldbeeld dat aangedreven werd door fossiele brandstoffen naar nieuwe toekomstbestendige alternatieven. We verbinden burgers, bedrijven en overheden, in terugblik en vooruitblik.

De komende twee jaar belicht de Cultuurregio Leie Schelde deze ‘verjaardag’, samen met Erfgoed Zuidwest en Erfgoed Viersprong. We blikken terug op 50 jaar E17, waarbij we ieders verhaal willen leren kennen.

Gezocht!?

We zijn op zoek naar oude foto’s, dia’s of films over het leven op en rond de E17 in de Cultuurregio Leie Schelde (Deinze, De Pinte, Gavere, Kruisem, Nazareth, Sint-Martens-Latem, Zulte en Zwalm)?

Laat het ons weten via emmy@cultuurregioleieschelde.be of 09 386 78 86.

  • Heb je de aanleg van de snelwegmeegemaakt? Woon of heb je gewoond langs de E17?
  • Ben je als bedrijf gevestigd langs de E17?
  • Heb je anekdotes over reizen op de E17 of heb je herinneringen aan de vroegere snelwegrestaurants? 
  • Ben jij een fervente fietser op de fietsostrade?

 

Regio-overschrijdend project: najaar 2023-2024

Cultuurregio Leie Schelde, Erfgoed Viersprong en Erfgoed Zuidwest slaan de handen in elkaar voor een regio-overschrijdend project rond 50 jaar E17. We duiken in de geschiedenis van de snelweg en haar impact. We onderzoeken de evolutie van een vooruitgangsoptimisme, aangedreven door fossiele brandstoffen, naar nieuwe toekomstbestendige alternatieven. We vertellen de verhalen van bewoners en gebruikers van de snelweg. Wat kan je verwachten?

Lees meer over het project 50 jaar E17

 

Bieten rooien in de Boeregemstraat in Zevergem met de autosnelweg op de achtergrond die de velden doorkruist. Foto uit de jaren ’70. Collectie: André Vander Beken – Erfgoedbank Leie Schelde

Het bekende wegrestaurant Vander Valk in Nazareth in de jaren ’70. Collectie: Annie Haegeman – Erfgoedbank Leie Schelde

Werken aan de E3, 1967. Collectie Eric Vanthournout.