Pilaar

Reeds lange tijd vormt het Leie- en Scheldelandschap een inspiratiebron voor vele kunstenaars. Tot op vandaag vormt de regio tussen Leie en Schelde een sterke voedingsbodem voor artistiek talent en creativiteit. Samen met Wallin’ zetten we de komende twee jaar graffiti en street art in de kijker met het project PILAAR.

Street Art verbindt

Via op maat gemaakte workshops in 2023 konden deelnemers uit de 8 gemeenten van de regio de juiste technieken aanleren. Zowel jong als minder jong nam deel aan de workshops. De jongste was 10, de oudste deelnemer was zelfs 90 jaar. Ze waren allen in de goede handen van de begeleiders van Wallin’ vzw. Van een eigen tag schetsen, tot methodieken en controle van de spuitbus.

In het najaar van 2023 organiseerden we een heuse graffiti jam. In iedere gemeente gingen de deelnemers samen met een street Artist aan de slag om een mural op een publieke plaats te maken. 

Als kers op de taart komen er in 2024 nog muurschilderingen in iedere gemeente, gemaakt door een street Artist. Deelnemers die het volledige traject hebben doorlopen, krijgen de mogelijkheid om de kunstenaar te assisteren.

PILAAR, een project tot stand gekomen dankzij de nauwe samenwerking van 8 gemeenten binnen de Cultuurregio Leie Schelde. Door intergemeentelijk samen te werken kunnen we dit project realiseren en op regionaal niveau naar het brede publiek brengen. PILAAR, mogelijk gemaakt dankzij Wallin’ vzw, Cultuurregio Leie Schelde en haar gemeentelijke partners (Deinze, De Pinte, Gavere, Kruisem, Nazareth, Sint-Martens-Latem, Zulte en Zwalm).

 

 

Beeldverslag van de graffiti jam

Deelnemers aan het werk in De Pinte
Graffiti jam in Zwalm Foto: Jules Cesure
Graffiti jam in Kruisem Foto: Jules Cesure
Graffiti jam in Kruisem Foto: Jules Cesure
Graffiti jam in Nazareth Foto: Jules Cesure
Graffiti jam in Zulte Foto: Jules Cesure
Graffiti jam in De Pinte Foto: Jules Cesure
Graffiti jam in Deinze Foto: Jules Cesure
Graffiti jam in Gavere Foto: Jules Cesure
Graffiti jam in Sint-Martens-Latem Foto: Jules Cesure
Graffiti jam in Sint-Martens-Latem Foto: Jules Cesure

Meer over Wallin'

Wallin’ startte in 2015 als organisatie waar het creëren van kansen voor artiesten en de opwaardering van het straatbeeld hun doel was. Deze doelstellingen zijn doorheen de jaren uitgegroeid tot een specialisatie in muurschilderingen en projecten waar graffiti en street art centraal staan. In samenwerking met lokale, nationale en internationale artiesten/partners brengt Wallin’ deze projecten tot leven.

Door middel van workshops, tours en andere events geeft Wallin’ een inkijk in de wondere wereld van graffiti. Want street art is al lang niet meer enkel “anti” of een toonbeeld van anarchie. De dag van vandaag leeft mede dankzij deze kunstvorm het idee dat de publieke ruimte van iedereen is.

Muurschilderingen in het straatbeeld maken kunst toegankelijk voor iedereen. Het speelt zich af in het moment en is onderhevig aan allerlei invloeden van buitenaf.

Murals vertellen een verhaal en vormen een herkenningspunt in een gemeente.

wallinofficial.be