Home » Nieuws »

Een duwtje in de rug met onze projectsubsidies

Een duwtje in de rug met onze projectsubsidies

De regio is een bruisende plek met tal van cultuur- en erfgoedinitiatieven. Het creëren van veerkracht voor culturele projecten in deze uitdagende tijden is belangrijk en daarom biedt de Cultuurregio Leie Schelde projectsubsidies voor cultuur en cultureel erfgoed als extra financieel duwtje in de rug.

In 2022 werden in totaal € 13 481,58 euro subsidies (€ 4 290 voor erfgoedprojecten en € 9 191,58 voor cultuurprojecten) toegekend aan de volgende projecten in de Cultuurregio Leie Schelde:

Erfgoed

 • Radio Tequila vierde haar 40-jarig bestaan met een feestnamiddag. Luisteraars en sympathisanten konden genieten van een expo over de geschiedenis van Tequila en de 40 beste columns van Carlos Alleene werden gebundeld n.a.v. deze mijlpaal.
 • Erfgoed Deurle zette de geschiedenis van de wijk De Broeckstraete en haar inwoners in de kijker met een tentoonstelling, voordracht en brochure.
 • Tijdens de muziekkampjes van Villamuze vzw maakten kinderen op een speelse manier kennis met Haantje Canteclaer en de Canteclaerstoet. Samen met kunstenares Katrijn Vanaelst maakten de kinderen ook zelf een reusje.
 • Feestcomité nie geZeverd! bracht een eerbetoon aan het kranige echtpaar Johanna De Wolf en Cyriel De Waele met 2 reuzen. Deze Zeverse reuzen werden gedoopt aan de kerk in Zeveren, liepen mee in de Canteclaerstoet en waren erbij tijdens Zeveren Slunse.
 • Chiro Ludiek Landegem blies in 2021 50 kaarsjes uit. In april 2023 kunnen ze deze verjaardag eindelijk vieren en Antiek Ludiek vzw zet het jeugdbewegingsgerfgoed in de kijker met een expo in de bibliotheek van Landegem.

 

Cultuur

 • Sunday, as in slowing down van vzw Kraft Collective verkent de grenzen tussen schilderkunst en hedendaagse ‘deep listening’ muziek.
 • in Gust & Constant – een onderzoek van vzw Tik Tak Claires gaan poppenbouwers en muzikanten aan de slag met de figuren van Gust de Smet en Constant Permeke, hier alvast een voorproefje.
 • Moeder Mei Muze, een organisatie van Lozer Cultureel in de kerk van Huise op moederdag: het Capricornus ensemble bracht er muziek van Dvořák in combinatie met poëzie en schilderkunst en verzorgde een ontroerende opvoering in het WZC van Kruisem
 • vzw LuKiArt bracht opnieuw een knutselbox uit voor zwaar zieke kinderen, ditmaal rond taaltoepassingen
 • het Rariteitenkabinet organiseerde een Kunst in de Leiestreek-kamp voor jonge en kwetsbare kinderen
 • Brouwsels op Straat ging opnieuw door na enkele jaren coronastilte dankzij vzw Vriendenkring Eke dorp en zette extra in op locatietheater
 • vzw Tik Tak Claires brengt met het Zenne Quartet het door deinzenaar Tim Vandenbergh’s gecomponeerde “Leielandschap in de sneeuw” in galerie D’Apostrof in Meigem en in het WZC van Vinkt

 

Indienen van een projectaanvraag?

Projecten kunnen tweemaal per jaar worden aangevraagd, met deadlines op 15 mei en 15 november. Bespreek jouw projectidee met 1 van onze consulenten, laat het ons weten via info@cultuurregioleieschelde.be. Hier vind je meer info over beide projectsubsidies.