Home » Nieuws »

Rond kapelletjes leeft wat!

Rond kapelletjes leeft wat!

Versterk de inspiratiegids rond kapelletjes in Vlaanderen

In het najaar deden we een warme oproep om de inventarisatietoolbox voor kapelletjes te testen. Dit i.k.v. Kapelletjes in Vlaanderen, een grootschalig project waarbij verschillende partners, waaronder Cultuurregio Leie Schelde, samen met PARCUM voor een uniforme inventarisatiemethode willen zorgen voor de duizenden kapellen die onze regio rijk is.

Naast het uitwerken van een inventarisatiemethode willen we ook de zorg en het draagvlak voor dit type erfgoed versterken en de sociale dynamiek rond de kapellen stimuleren. Gelukkig gebeurt er al heel wat. Om anderen te inspireren, om hen op weg te helpen, stellen we een inspiratiegids samen.

Deze inspiratiegids wil een verzameling zijn van allerlei concrete voorbeelden van wat al met of rond kapellen georganiseerd wordt. Praktische info, een waaier aan ideeën maar evengoed een overzicht van instanties en verenigingen waar je terecht kan zullen aan bod komen. Initiatieven mag je hier breed opvatten. Zowel klassieke tradities als nieuwe praktijken willen we stimuleren! Denk aan:

  • Wandel-, fiets-, en zoektochten
  • Bloemen vouwen tijdens de meimaand, processies, ommegangen, plaatselijke praktijken, bidmomenten
  • Fototentoonstelling van kapellen of aan/in kapellen
  • Vertelmomenten, kleinschalige concerten aan/in kapellen, kunstroutes
  • Pop-upevents aan de kapel
  • Aanleg van een ‘Tiny Forest’/buurttuin/moestuin
  • Restauratie of onderhoudswerken
  • Inrichting Troostplek (FERM), stilteplek/rustplek
  • Sociale media-campagnes: fotografeer lokale kapelletjes, maak er een foto/selfie mee,
  • Websites of andere digitale toepassingen (Geocaching, ErfgoedApp, YouTube)

 

Deel jouw activiteiten

Realiseerde jij of jouw organisatie reeds zelf een activiteit waarbij een kapel centraal stond, of op andere wijze een belangrijk deel uitmaakte van het initiatief? Deel het met ons! Klik hier om een korte bevraging in te vullen en help andere kapelliefhebbers op weg.

Heb je vragen? Contacteer Pieterjan via pieterjan@cultuurregioleieschelde.be of Bert Verheyden via bert.verheyden@parcum.be

Met Kapelletjes in Vlaanderen zorgt PARCUM samen met verschillende partners, waaronder Cultuurregio Leie Schelde, voor een uniforme inventarisatiemethode voor de duizenden kapellen die Vlaanderen rijk is. Het volledige project heeft ook nog andere doelstellingen. Lees er hier alles over.

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Hemelrijk in De Pinte (jaren 70) – collectie Gilbert Leyman