Home » Nieuws »

Welkom op (ST)ART TO ART op 25 april in Museum Dhondt-Dhaenens

Welkom op (ST)ART TO ART op 25 april in Museum Dhondt-Dhaenens

Dinsdag 25 april 2023 vanaf 14u – gratis
Museum Dhondt-Dhaenens, Museumlaan 14 – Sint-Martens-Latem
Google Maps

De cultuurregio’s Leie Schelde en Meetjesland presenteren je (ST)ART to ART, het regionaal kunstenaarsplatform voor kunstenaars uit beide regio’s. (ST)ART to ART wil kunstenaars aanzetten tot ontmoeting, tot een verkennende blik, … tot uitdaging en experiment. Vorig jaar organiseerden we een eerste succesvolle editie.  

Je kan deelnemen aan uiteenlopende sessies. Het programma loopt tot in de vooravond. Duid je voorkeur aan in het formulier. We hopen je talrijk te mogen ontmoeten op deze regionale kunstenaarsdag. 

Inschrijven kan tot en met donderdag 20 april via dit formulier.

 

 14u Onthaal

 14u30 Verwelkoming en panelgesprek

  • Patrick Allegaert, moderator, voormalig artistiek leider Museum Dr. Guislain Gent, voorzitter van het Vlaams Museumoverleg en van het Gents kunstenoverleg (GKO)
  • Stief DeSmet, kunstenaar en artistiek-pedagogisch coördinator van de afdeling Beeld van KADE, de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord, Dans & Beeld in Deinze, met filialen in de regio.  
  • Lara Jakoba Breine is beeldend kunstenaar en leerkracht DKO. Binnen het DKO begeleidt Lara het Impulsatelier voor mensen met een verstandelijke handicap. Geregeld werkt ze als kunstenaar voor Kunstencentrum Wit.h (Kortrijk), een organisatie die werkt aan een alternatieve toekomst, een vitale, sociale en inclusieve samenleving waarbij de verschillen een meerwaarde zijn. Wit.h is ervan overtuigd dat het herdenken van de culturele veronderstelling over Crip Art de samenleving ten goede zal komen. Sinds 2020 vormt ze een collectief met Crip kunstenaar Lien Anckaert. Hun werk is momenteel te zien in de expo ‘De Windstoot’ die tot 1 oktober loopt in het Museum Dr. Guislain. Daarnaast is Lara geregeld gastdocent in LUCA School of Arts (Gent), waar ze de kunststudenten uitdaagt om het kunstenlandschap te herdenken. In 2016 schreef Lara het boek ‘Arnaud is een kunstenaar met downsyndroom, Lara een kunstenaar met een knieprobleem’. 
  • Jan Versigghel en Jens D’hoop, medewerker en kunstenaar binnen Villa Dacart (Zonnehoeve|Living+, Nazareth-Gavere). De Villa is de creatieve werkplaats, het atelier van de cliënten van Zonnehoeve|Living+ die artistiek actief zijn. Door dit atelier fysiek los te koppelen van de woon- en werksite van Zonnehoeve|Living+, is de werking meer zichtbaar in de straat, letterlijk en figuurlijk, en kan de afstand met kunstliefhebbers ingekort worden. 

 

16u15 Start parallelsessies 

  • A. Infosessie procedure kunst in de openbare ruimte:  Samuel Saelemakers, curator collectie Kunst in de Stad (Middelheimmuseum, Antwerpen) over “Kunst in de publieke ruimte: beheren, behouden, uitbreiden en ontsluiten”, met focus op behoud en beheer van de bestaande collectie en opdrachtgeverschap van nieuwe kunst.
  • B. Bezoek Wunderkammer:  Museum Dhondt-Dhaenens wordt sinds 2018 geflankeerd door de Wunderkammer, een project van de kunstenaar Hans Op de Beeck (Turnhout, 1969), gerealiseerd in samenwerking met Studio MOTO. De voormalige Villa Meander biedt een unieke immersieve, esthetische en meditatieve ervaring. Ga mee op ontdekking! 
  • C. Consultatiemoment Kunstwerkt: Kunstwerkt is er voor iedereen die beeldende kunst maakt. Heb je een zakelijke vraag over het verkopen van je werk, over verzekeringen of subsidies? Of wens je meer informatie over de praktische organisatie van Atelier in Beeld, waarbij kunstenaars op 6 en 7 mei hun ateliers openstellen? Schuif dan gerust even bij aan de tafel van Els Buffel, Anton De Boes en Luk Tas van Kunstwerkt.

 

17u10 Tweede reeks parallelsessies 

  • In deze tweede reeks kan je opnieuw een keuze maken tussen de sessies zoals hierboven.  

 

18u Keynotespreker Wallin’ vzw   

  • Bij Wallin’ kan je terecht voor murals, graffiti & street art workshops en graffiti tours. Rick Molyneux, werkzaam voor vzw Wallin’, komt vertellen over de werking van hun organisatie die street art in een positief daglicht wil zetten en kansen wil creëren voor (jonge) kunstenaars. Door middel van workshopreeksen en murals in opdracht brachten ze verschillende vormen van street art al naar alle uithoeken van het land. Voor de Cultuurregio Leie Schelde haalden ze projectsubsidie binnen om met het project PILAAR ook in een landelijke regio buiten Gent street art een plaats te laten opeisen in de openbare ruimte. 

 

Netwerkreceptie 

 

Inschrijven kan tot en met donderdag 20 april via dit formulier.

 

Een initiatief van Cultuurregio Leie Schelde en COMEET, in nauwe samenwerking met Museum Dhondt-Dhaenens en Gemeente Sint-Martens-Latem. 

foto © Museum Dhondt-Dhaenens