Home » Nieuws »

Vorming voor vrijwillige gidsen

Vorming voor vrijwillige gidsen

De regio tussen Leie en Schelde is een bruisende regio, met heel wat mooie plekken om te verkennen, erfgoed te ontdekken en verhalen te beluisteren. Heel wat organisaties, verenigingen en vrijwilligers zorgen ervoor dat het publiek dit alles kan ervaren tijdens gegidste tentoonstellingen, wandelingen en andere activiteiten. Maar als gids jouw verhaal vertellen, de luisteraars inspireren en connectie maken met je publiek … dat is niet zo eenvoudig.

Daarom organiseert Cultuurregio Leie Schelde en haar partners uit de 8 gemeenten in september een gratis vorming voor vrijwillige gidsen. Hierbij werken we samen met historica en museoloog Karla Vanraepenbusch van Cliophilia. In onze regio ondersteunde ze eerder al de gemeente Nazareth bij de uitwerking van de geslaagde tentoonstelling Het Vergeten Verzet in het Erfgoedhuis.

 

Voor wie?

Vrijwilligers uit de gemeenten Deinze, De Pinte, Gavere, Kruisem, Nazareth, Sint-Martens-Latem, Zulte en Zwalm die (regelmatig) gegidste wandelingen en rondleidingen geven, bv. in het kader van Erfgoeddag, Open Monumentendag, activiteiten van socio-culturele verenigingen of lokale musea …

Deze vorming staat ook open voor vrijwilligers die nog geen ervaring hebben, maar wel interesse hebben om te gidsen in de toekomst.

 

Waar en wanneer?

Deze vorming gaat door in de 2e helft van september 2023. De exacte data en locatie worden zoveel mogelijk gekozen op basis van de inschrijvingen. De vorming bestaat uit 2 namiddagen. Onderaan vind je meer info over hoe deze namiddagen eruitzien.

 

Hoe deelnemen?

Ondertussen is deze vorming volzet en het inschrijvingsformulier is niet meer actief. We kijken echter graag om deze vorming in de toekomst te herhalen. Wil je daarvan op de hoogte blijven? Stuur dan een mailtje naar info@cultuurregioleieschelde.be en laat ons weten dat je geïnteresseerd bent om deel te nemen aan een toekomstige, nieuwe vrijwillige gidsenvorming.

Programma

Dag 1: Vormingsmoment gidsen I – (2u)

Introductie authentieke rondleidingen

Tijdens dit vormingsmoment weerlegt Karla de vele misvattingen die bestaan over gidsen. Ze moedigt de deelnemers ook aan om rondleidingen en toelichtingen te geven vanuit hun passie, plezier en verwondering. Motivatie en zelfvertrouwen staan m.a.w. centraal in deze 1e sessie.

Dag 2: Vormingsmoment gidsen II – (2u30)

Publieksvriendelijke rondleidingen op maat van verschillende doelgroepen

Dit is een workshop waarin de gidsen leren om rondleidingen te ontwerpen waarin het publiek centraal staat, met speciale aandacht voor verbinding en interactie. Hoe breng je jouw concrete boodschap? Hierbij wordt ook gebruik gemaakt van voorbeelden en voorwerpen.