Weesgedichten

Tijdens de Poëzieweek, van 26 januari tot 1 februari 2023, hebben meer dan honderd #weesgedichten een adoptieraam gevonden in de Cultuurregio Leie Schelde.

Wonderlijke poëzie in de straten vanaf 26 januari

Voor de Week van de Poëzie gingen in bijna honderd Vlaamse steden en gemeenten duizenden weesgedichten op zoek naar een adoptieraam. Ook de Cultuurregio Leie Schelde, waarvan de bibliotheken uit Deinze, Landegem, De Pinte, Gavere, Kruishoutem, Zingem, Nazareth, Sint-Martens-Latem, Zulte en Zwalm deel van uitmaken.

Vanaf 26 januari kan je dus op ruim 100 ramen in de Cultuurregio Leie Schelde gedichten bewonderen. Zowel vooraanstaande dichters als opkomend talent, zowel lokale dichters uit onze regio als uit de rest van Vlaanderen en Nederland stonden met genoegen een gedicht ter adoptie af.

Weesgedicht in Kruisem (c) Frauke Deschrevel
Meer dan 100 gedichten vonden een adoptieraam in de regio. Dankjewel An Schoors voor deze foto en proficiat als adoptieouder. (c) An Schoors

De 11e Poëzieweek viert vriendschap

Tijdens de Week van de Poëzie vinden naast weesgedichten nog andere activiteiten plaats in de regio. Poëzieweek 2023 is een initiatief van Poëziecentrum en start zoals altijd op Gedichtendag, donderdag 26 januari 2023, en loopt t.e.m. woensdag 1 februari 2023. 

Diverse activiteiten om niet te missen!

Zondag 22 januari 2023 VAARWATER – finissage Leiegedichten 

Tijdens de expo “Leiestreek in woord en beeld” (22 oktober 2022 – 22 januari 2023) gaat het mudel op zoek naar de poëzie achter het beeld en het beeld in de poëzie van klassieke en hedendaagse beeldende kunstenaars en schrijvers in de Leiestreek.

Op zondag 22 januari 2023 komen al deze poëtische beelden letterlijk en figuurlijk tot leven tijdens een finissage-festival VAARWATER, vloeiend als de Leie, een artistieke lezing wordt gegeven van de kunst van de streek.

Op VAARWATER gaat om 15.30 u. in de theaterzaal van Leietheater het filmdocument DORPSKERK BACHTE: LEIEVERLEDEN MET TOEKOMST in première. Deze film geeft in 30 minuten een interessant achtergrondsbeeld van de renovatie van de dorpskerk en de betekenis voor bewoners en bezoekers van Bachte. Reserveren voor deze filmpremière kan via een gewoon ticket voor VAARWATER.

Een samenwerking tussen KADE, mudel, Leietheater, bibliotheek en stadsdichter Steven Van de Putte op vijf locaties: mudel, Leietheater, Leiespiegel, bibliotheekkelder en de historische boot Amadeus.

Lees meer

Donderdag 26 januari Lezing Charlotte Van den Broeck – Bib De Pinte

Dat Charlotte Van den Broeck (1991) een ‘grande dame’ is in het poëzielandschap bewijzen de verschillende literaire prijzen waarmee ze reeds gelauwerd werd.
Haar eerste twee dichtbundels ‘Kameleon’ en ‘Nachtroer’ werden overladen met lof en bekroond met de Herman de Coninck Debuutprijs en de Paul Snoeckprijs. In 2021 verscheen haar derde bundel ‘Aardwrijvingen’ met gedichten gewijd aan de vrouw, de mens en de relatie tot de natuur.
Ook haar prozadebuut ‘Waagstukken’ belandde in de bestsellerslijsten.

Wil je graag Charlotte Van den Broeck live aan het woord horen, kom dan op donderdag 26 januari naar de bibliotheek.

Lees meer

Vrijdag 23 januari 2023 Luister Duister – Deinze

Een feeërieke poëziewandeling langsheen het Weesgedichten-parcours in het centrum van Deinze, met poëzieoptredens op drie locaties: CAVEA (brasserie Leietheater), Pop Up Gallery (Hup hub, Tolpoortstraat 66) en de Stedelijke Bibliotheek (Markt 21).

Met optredens van volgende dichters: Maya Wuytack, Wim Vandeleene, Luc C. Martens, Bernard de Bruyckere, Eddy Vaernewyck, Imane Karroumi, Jente Leus, Nikki Petit en stadsdichter Steven Van de Putte.

Lees meer

'Weesgedichten-tune'

Om de #Weesgedichten lokaal bekend te maken, lanceerden we samen een ludieke promovideo. Daarin hoor je alvast een extract van de allereerste ‘weesgedichten-tune’ die cultuurlaureaat, muzikant Hans Mortelmans uit Nazareth componeerde.

De muziek zal gecombineerd worden met het gedicht ‘Passant’ van meter van dit project, dichter Maud Vanhauwaert in een sfeerreportage die we lanceren op 24 januari, in aanloop naar de Gedichtendag.

Meer over #weesgedichten

Stedelijke bibliotheek Utopia Aalst is de initiatiefnemer van dit project. Samen met meter Maud Vanhauwaert, honderd dichters en tientallen bibliotheken willen we het, onterecht, saaie imago van poëzie slopen. Speciaal voor deze actie werden gedichten geselecteerd van bekende en nog te ontdekken dichters.

In de Cultuurregio Leie Schelde wordt het project gedragen door de 10 bibliotheken binnen de Cultuurregio Leie Schelde: Deinze, Landegem, De Pinte, Gavere, Kruishoutem, Zingem, Nazareth, Sint-Martens-Latem, Zulte en Zwalm. 

www.weesgedichten.be