Home » Nieuws »

Interregionale Werkgroep Steenbakkers opgestart

Interregionale Werkgroep Steenbakkers opgestart

Op zaterdag 26 november 2022 vond de eerste bijeenkomst plaats van de interregionale werkgroep Steenbakkers.

De werkgroep ontstaan binnen VVV ’t Gaverland (de toeristische en erfgoedadviescommissie van de Gemeente Gavere) breidt uit richting de Vlaamse Ardennen en regio Viersprong (Merelbeke, Melle, Destelbergen, Lochristi).

We sloegen hiervoor de handen in elkaar met Erfgoed Viersprong en Vlaamse Ardennen (Variant) en waren voor deze eerste verkennende bijeenkomst te gast in PAM Ename. Op de agenda stond een kennismaking, een oplijsting van wat nog geweten is over het steenbakken, wat er nog bewaard werd (zowel onroerend, roerend als immaterieel) en een vragenronde wat nog kan ondernomen worden om deze bijna zo goed als verdwenen ambacht terug onder de aandacht te brengen.

Aanwezig waren heel wat mensen uit de Vlaamse Ardennen (Zwalm, Oudenaarde, Ronse), Merelbeke (Melsen), Destelbergen, De Pinte, Eke-Nazareth, Gavere en zelfs Deurle (want langs de Leie werden ook ooit stenen gebakken).

Na afloop van de sessie (met lekkere koffie en streekgebonden Adriaan Brouwer-taart) brachten we een bezoek aan de enige overgebleven, ondertussen geautomatiseerde, steenbakkerij Vande Moortel in Ename. Daar is een klein museum ingericht met historische objecten verbonden aan het steenbakken.

Wil je meer te weten komen over deze ambacht die het landschap in onze regio langs de Schelde zo typisch herschiep en waar ook misschien een link met het cyclocrossen te vinden is (wie weet?!)? Hier vind je beeldmateriaal uit Cultuurregio Leie Schelde terug, uit regio Viersprong en uit de Vlaamse Ardennen.