Met het thema 'Beestig!' staat Erfgoeddag 2023 sterk in het teken van dieren. Op zondag 23 april kom je dan ook het hele dierenrijk tegen in de Cultuurregio Leie Schelde. Ontdek hieronder wat er allemaal te beleven valt in onze regio!
Ontdek de Belpop Bonanza fietsroutes in onze regio!
Op 23 april wordt ook de Belpop Fietsroute in de Cultuurregio Leie Schelde gelanceerd! Deze fietsroute is uitgestippeld door dé vakmannen bij uitstek: Jan Delvaux en Jimmy Dewit (DJ Bobby Ewing). Deze twee hebben zich helemaal ingewerkt in het muzikale erfgoed van de Cultuurregio Leie Schelde.
Alles wat je nodig hebt, is een fiets en een smartphone. Belpop Bonanza maakte een selectie van muzikale plekken waar muziekgeschiedenis werd geschreven. Daar wacht jou een mooi verhaal in woord en beeld dat je kan ontdekken door de QR-code te scannen op het bordje.
Alle info over de Belpop Bonanza fietsroutes in onze regio vind je hier.
Erfgoeddag 23 april
Het mudel, de werkgroep 100 jaar Nazaire Beeusaert en de erfgoeddienst stad Deinze sloegen de handen in elkaar voor Erfgoeddag en brengen een typisch stukje speelgoed na ruim 100 jaar terug tot leven: het Beeusaertpaardje.
- Het mudel organiseert een tentoonstelling met beestig erfgoed van deze speelgoedfabrikant.
- De werkgroep en de erfgoeddienst werkten een stadswandeling uit in centrum Deinze / Petegem (langs villa Beeusaert, de fabrieksgebouwen, graf Nazaire Beeusaert, …). Op verschillende locaties wordt het productieproces van het speelgoed uit de doeken gedaan.
- Luc Van Wanzeele stelt op Erfgoeddag het boek “Speelgoed Nazaire Beeusaert, geschiedenis van een speelgoedfabriek” (2023) voor. In het boek krijg je een overzicht van de Beeusaertproductie en ontdek je tevens het levensverhaal van Nazaire.
- Iedereen wordt uitgedaagd om een blanco houten paardje in te kleuren, te schilderen, te versieren,… Deze paardjes zijn verkrijgbaar bij mudel en op het kantoor van Cultuurregio Leie Schelde voor €2) Breng jouw paardje ten laatste 16 april binnen in het mudel en maak kans op een mooie prijs. De paardjes zullen ook deel uitmaken van de expo.
Praktisch: zondag 23 april van 10u tot 18u, mudel, Lucien Matthyslaan, Deinze. Klik hier voor meer info over de Beeusaert-acitiviteiten.
De wondere wereld van museumbijen
Heb jij de bijenkasten in de beeldentuin van Museum Dhondt-Dhaenens al gezien?
Op Erfgoeddag dompelt museumimker Werner Roelandts je onder in de unieke wereld van de honingbijen. Hij biedt een antwoord op al je bijenvragen: waarom een bijenkoningin een nummertje draagt, waarom bijen kunnen dansen, wat koninginnebrij is, waar en hoeveel honing ze halen, waarom hebben we bijen nodig… En je kan altijd proeven uit verschillende soorten honing!
Nadien kunnen kinderen ook deelnemen aan een zoektocht die hen doorheen de permanente werken in het museum en haar tuin leidt.
Praktisch: zondag 23 april, Museumlaan 14, Deurle (Sint-Martens-Latem). Er zijn 2 toonmomenten, van 10u tot 11u30 en van 13u tot 14u30. Het maximumaantal per moment is 16 personen en inschrijven is verplicht. Klik hier om je in te schrijven.
Huis Meheus: Een beestig verleden en wilde plannen voor de toekomst
Na de renovatiewerken opent het gemeentebestuur van Zulte ter gelegenheid van Erfgoeddag graag de deuren van het vernieuwde Huis Meheus.
De benedenverdieping werd in ere hersteld en vertelt het verhaal van de laatste bewoner Adolphe Meheus, liefhebber van de jacht en duivenmelker. De Geschied-en Heemkundige Kring Zulte zit voortaan in het hart van het Huis gehuisvest. Zijn vertellen je op Erfgoeddag alles over de Zultse bok en de sierlijke zwaan.
Praktisch: zondag 23 april van 10u tot 16u, Huis Meheus, Kerkstraat 36, Olsene (Zulte)
Laat uw portret maken als David-ruiter
Naar aanleiding van deze beestige Erfgoeddag toont het Roger Raveel Museum het schilderij ‘Laat uw portret maken als David-ruiter’ in de inkomhal. Je kan gratis een foto maken met het werk. Aansluitend kan je ook de lopende tentoonstellingen bezoeken (betalend).
Praktisch: zondag 23 april van 11u tot 17u, Roger Raveel Museum, Gildestraat 2-8, Zulte
De liefdevolle verwevenheid tussen mens en dier
De gemeente Zulte en de Cultuurregio Leie Schelde zijn bezig met het opmaken van het archief rond het leven en het werk van kunstenaar Martin Wallaert. Door deze samenwerking kwam aan het licht dat de kunstenaar een oeuvre heeft waarin dieren een rode draad vormen. Wat de kunstenaar zo treffend doet is de interactie en affectie tussen mens en dier weergeven. Hij toont ons de liefdevolle verwevenheid tussen beiden.
Op Erfgoeddag kan je het atelier van de kunstenaar bezoeken in Villa Ter Ide. Huidig werk en archiefwerken worden getoond en voorzien van informatie. Daarbij staat de relatie tussen mens en dier in het werk van de kunstenaar centraal.
Praktisch: zondag 23 april van 14u tot 18u, Atelier Martin Wallaert – Villa Ter Ide, Dorpsstraat 48, Zulte. Gratis parking naast de locatie.
E-expo ‘Beestig!’ op de Erfgoedbank Leie Schelde
Met het thema ‘Beestig!’ staat Erfgoeddag 2023 sterk in het teken van dieren. Daarom stelden we met Cultuurregio Leie Schelde een beestige, digitale expo samen die je kan bekijken op de Erfgoedbank Leie Schelde, de beeldbank met oude foto’s, dia’s en filmpjes die het geheugen van de regio vormt. Ontdek de diverse rollen die dieren in het verleden speelden: Van kleine huisdieren tot stevige trekpaarden, van volkssporten tot stoeten en ommegangen.
Praktisch: klik hier om deze beestige e-expo te ontdekken!
650 jaar Koutermolen in Sint-Martens-Latem
De oorsprong van de Latemse molen gaat minstens terug tot 1373 toen de molen als bezit van de Sint-Baafsabdij te Gent werd beschreven. Reden genoeg om in 2023 feest te vieren aan onze molen!
Tijdens het Lentedorp kan je de molen bezoeken en zal de molen bij gunstig weer zijn wieken kruisen in de wind. Bij stralend weer kan ook Reus-molenaar Heribert aanwezig zijn. Hij werd in het leven geroepen in 1984. Ontdek tijdens het Lentedorp ook het molenlied, geschreven in 1979 door Jan Van den Abeele en Tine Lambert.
Andante Favore en het harmonieorkest brengen samen met Jan Van den Abeele als stem en gitaar de herwerkte versie waardoor ook de nieuwe generatie met dit stukje erfgoed kennismaakt.
Tot slot zijn er voor de kinderen voorleessessies in de molen, waarbij collega-molenaar Michel een verhaal vertelt over de kat van de molenaar, beestig erfgoed!
Praktisch: zondag 23 april van 10u tot 17u, Koutermolen, Molenstraat, Sint-Martens-Latem
Sint-Amanduskerk Zeveren
Op Erfgoeddag wordt het erfgoed van de Sint-Amanduskerk in Zeveren op verschillende manieren in de kijker gezet. Ten eerste ben je welkom om het roerend erfgoed te ontdekken, denk aan de verschillende beelden, altaren, kazuifels, liturgisch vaatwerk enz. Daarnaast organiseren we samen met verschillende partners een scanmoment waarbij Zeveraars welkom zijn om foto’s, postkaarten en ander beeldmateriaal te laten scannen dat iets verteld over de geschiedenis van de kerk of het dorpsleven errond. Tot slot is er ook een beestige zoektocht voor kinderen. Ontdek jij alle dieren in de kerk?
Praktisch: zondag 23 april van 12u tot 18u, Kerk Zeveren (Deinze)
Expo ‘niet zomaar een zondag – 50 jaar Chiro Ludiek Landegem’
50 jaar Chiro Landegem, dat is 50 jaar “niet zomaar een zondag”! Want Chiro, dat is veel meer dan spelen alleen. Chiro Ludiek Landegem maakte een overzichtstentoonstelling over 50 jaar spelen, feesten, inzet voor dorp en wereld, 50 jaar lief en leed, genieten van het weg-van-huis-zijn… kortom: 50 jaar samenzijn onder en ver weg van de Landegemse kerktoren. Kom de sfeer van 50 jaar Chiro opsnuiven in de foyer bij de bibliotheek.
Praktisch: Vrij toegankelijk tijdens de openingsuren van de bibliotheek vanaf zondag 23 april tot en met zondag 30 april.
Lezing Heiligen en hun dieren door Antoon Naert
Wie een kerk binnenloopt merkt op dat heel wat heiligen vergezeld worden door een dier als attribuut. Antoon Naert gaat in deze lezing na met het publiek waar deze dieren vandaan komen en hoe ze hun gezel hebben gevonden. Ook wordt gekeken op welke wijze volksreligie het perspectief op de heiligen waarmee elk dier geassocieerd is gevormd heeft. Hiervoor onderneemt Antoon Naert met het publiek een tocht doorheen de cultuurgeschiedenis van het vroege christendom, de vroege en de hoge middeleeuwen om te eindigen in de late middeleeuwen, de periode waarin de heiligen uiteindelijk hun specifieke volksculturele karakter hebben verkregen.
Praktisch: donderdag 27 april van 20u, Kerk Zevergem (De Pinte)
Erfgoedweek
Tijdens de week vóór en de week na Erfgoeddag, van 17 tot 28 april, stellen verschillende organisaties een uniek en gratis aanbod van Erfgoedweekactiviteiten voor klassen uit het lager en secundair onderwijs voor. Hieronder een overzicht voor onze regio:
Een beestige zoektocht in de schilderijen van Roger Raveel
Met een ‘beestige’ zoektocht doorheen de nieuwe collectiepresentatie in het Roger Raveel Museum ontdekken en ervaren kinderen uit het lager onderwijs het werk van Roger Raveel op een andere manier. Wist je trouwens dat het thema ‘Beestig’ perfect aanleunt bij het oeuvre van Raveel? Ga op verkenning en ontdek de vele dieren die Raveel in zijn schilderijen binnensmokkelde!
Praktisch: deze activiteit is mogelijk op donderdag 20 april, vrijdag 21 april, donderdag 27 april, vrijdag 28 april, telkens tussen 11u en 17u. Reserveren is mogelijk tot 15 maart via rogerraveelmuseum@vlaanderen.be of 09 381 60 00.
Ontdek Het Erf met jouw klasgroep!
Duik samen met BeMMM! in de geschiedenis van Museum Dhondt-Dhaenens en kruip in de huid van verzamelaars Jules en Irma Dhondt-Dhaenens, de stichters van het museum. Tijdens een workshop op maat speur je met je klas door de collectietentoonstelling Het Erf en ontdek je de persoonlijke verhalen van de verzameling en het verzamelen. Wonderlijke ontdekkingen, merkwaardige objecten en fameuze beelden krijgen allemaal een plaats in een door de kinderen zelf gecreëerd kunstkabinet.
Normaal kost deze workshop €4 per leerling, maar tijdens de Erfgoedweek (van 17 t.e.m. 28 april) is de workshop gratis!
Praktisch: deze workshop is gericht op leerlingen uit de 3e kleuterklas en de 1e en 2e graad van het lager onderwijs. De workshop kan gevolgd worden op een dinsdagvoormiddag vanaf 9u of een vrijdagnamiddag vanaf 12u, en duurt ca. 90 minuten. Reserveren is mogelijk via publiek@museumdd.be of 09 330 17 30. Vermeld bij reservatie de gewenste datum, voor- of namiddag, het aantal kinderen en het leerjaar/kleuterklas. Gratis busvervoer naar het museum is mogelijk dankzij dynamoOPWEG.
Locatie: Museum Dhondt-Dhaenens, Museumlaan 14, 9831 Deurle (Sint-Martens-Latem)
Hoe willen we wonen? Op ontdekking in de Woning Van Wassenhove van Juliaan Lampens (VOLZET)
Het Vlaams Architectuurinstituut organiseert een workshop over wonen voor jongeren. Het VAi wil jongeren prikkelen om bewust om te gaan met hun eigen woonomgeving door hen kennis te laten maken met een iconische architectuursite. Daarom gaat het VAi samen met een school uit de buurt op bezoek in de bijzondere Woning Van Wassenhove in Sint-Martens-Latem, ontworpen door architect Juliaan Lampens.
Tijdens de workshop reikt het VAi tools aan om op verkenning te gaan in de woning, mee te praten over de kwaliteit van de ruimte en te experimenteren met eigen ontwerpen zodat jongeren als mondige burgers deel kunnen nemen aan het hedendaagse debat rond wonen.
Praktisch: reserveren voor deze workshop is niet meer mogelijk.