Wat maakt een huis tot een echte thuis? Met het thema 'thuis' staat Erfgoeddag 2024 in het teken van al het erfgoed dat ons thuisgevoel bepaalt. Ontdek hieronder wat er allemaal te beleven valt in onze regio!
Thuis onderweg: Truckerstradities in Beeld
Hoe ziet het leven eruit van vrachtwagenchauffeurs, de meest fervente E17-reizigers? Aan welke gewoontes houden ze zich vast als ze weg zijn van huis? Hoe eten ze, slapen ze, gaan ze met elkaar om? Met de camera in de hand trok fotograaf Koen Degroote langs plekken op en rond de E17. Zijn inkijk in het chauffeursleven kan je op Erfgoeddag ontdekken met een fototentoonstelling in het hotel-restaurant Van der Valk Nazareth.
Naast de foto-expo is ook ons rijdend E17-museum aanwezig, na een rondreis op verschillende plekken in de regio. Je ontdekt er op een interactieve manier de kleine en grote verhalen achter de E17.
Praktisch: zondag 21 april, Van der Valk Hotel Nazareth, Autosnelweg E-17.
Thuis in het Erfgoedhuis
Niets zegt thuiskomen beter dan de geur van je favoriete eten. Sommige recepten zijn al generatieslang in de familie.
In de aanloop naar Erfgoeddag verzamelt de gemeente Nazareth unieke gerechten die deel zijn van jouw gezin. Je kan je recept meebrengen bij je bezoek aan het Erfgoedhuis, of stuur het op naar erfgoed@nazareth.be. De gemeente bundelt de inzendingen dan in een groot Nazareens receptenboek waar je in kan komen bladeren.
Wie (ter)echt fier is op zijn familierecept mag op Erfgoeddag ook een pot of een plaat meebrengen. Het nodige tafelgerei is voorzien en je kan de aanwezigen laten proeven. Je kan op jouw beurt ook smullen van het aanbod van andere koks.
Praktisch: zondag 21 april van 10u tot 17u in het Erfgoedhuis, Drapstraat 16, Nazareth
Creëer Magie van (t)huis tijdens Erfgoeddag!
Op 21 april organiseert het Lokaal Bestuur De Pinte een tentoonstelling met de naam ‘(T)huis’, waarbij kunstwerken van jonge talenten uit De Pinte worden gepresenteerd. De kinderen hebben drie weken in het atelier van Art-i-choque aan dit thema gewerkt. Bezoekers kunnen zich laten verrassen door de kunstwerken en vervolgens samen met hun familie deelnemen aan het Open Atelier van Art-i-choque. Daar kunnen jong en oud hun creativiteit uiten en hun eigen huis creëren, dat het gevoel van thuis oproept. Oxfam organiseert samen met de erfgoedraad een erfgoedcafé en zorgt voor lekkernijen en drankjes. Om 15u00 vertelt Hilde Rogge het spannende verhaal ‘Broer & Zus & Champignonsoep’.
Praktisch: zondag 21 april van 14u tot 18u in de bibliotheek, Baron de Gieylaan 27, 9840 De Pinte
De Heilige Christiana komt thuis
Het miraculeuze 16de-eeuwse beeld van de Heilige Christiana in Dikkelvenne, in notenhout en moderne polychromie, werd recent deskundig gerestaureerd. Nu is het unieke historische beeld eindelijk terug thuis. Op Erfgoeddag zet de kerkraad Sint-Petrus Dikkelvenne de kerkdeur wagenwijd open. Je krijgt er een unieke inkijk in de lokale geschiedenis van het bronnendorp en het rijke erfgoed en het restauratieproject wordt in beeld gebracht. Uitzonderlijk worden de kerkschatten van Dikkelvenne tentoongesteld.
Op het programma staan ook allerlei leuke activiteiten voor het hele gezin: prinsessen-kleurwedstrijd voor de kleinsten, schattentocht voor jong en oud. Tover jezelf om tot prins of prinses Christiana en krijg een prachtige foto.
Praktisch: zondag 21 april van 10u tot 17u in de kerk van Dikkelvenne, Kerkstraat 1, Gavere
Op bezoek in de thuis en het atelier van kunstenaar Martin Wallaert
De Oost-Vlaamse Leiestreek is de thuis van veel kunstenaars. Denk aan de verschillende Latemse groepen met o.a. Gust en Leon De Smet, Frits Van den Berghe, Hubert Malfait… ze waren er allemaal thuis. Zo ook kunstschilder Martin Wallaert die woont en werkt in Villa Ter Ide in Machelen-aan-de-Leie. Hij wordt beschouwd als één van de laatste levende schilders van de Latemse groepen en heeft verschillende van hen ook persoonlijk gekend. Zijn kunstenaarsverhalen zijn dan ook uniek.
Op Erfgoeddag kan je een gegidste rondleiding krijgen in het intieme atelier van de kunstenaar. Je krijgt er ook een inkijk in de private collectie en je ontmoet ook de kunstenaar ook zelf.
Praktisch: zondag 21 april van 14u tot 18u in het atelier van Martin Wallaert – Villa Ter Ide, Dorpsstraat 48, Zulte. Een rondleiding is gratis maar reserveren is noodzakelijk. Dat kan via online of door te mailen naar anekdarte@zulte.be . Een rondleiding bedraagt 1 uur en start op het uur.
Erfgoeddag in de Wunderkammer
Stap binnen in de mysterieuze Wunderkammer van kunstenaar Hans Op de Beeck, een magische schatkamer in Deurle waar elk object een eigen verhaal vertelt. Ga met behulp van een ‘doe-boekje’ op zoek naar de objecten die jou een ‘thuisgevoel’ geven of ga zelf aan de slag met klei en creëer jouw eigen schatten voor thuis.
Praktisch: zondag 21 april van 10u tot 17u in de Wunderkammer, Pontstraat 96, Deurle (Sint-Martens-Latem). Reserveren is noodzakelijk en kan via de website van Museum Dhondt-Dhaenens.
Erfgoeddag in Woning Van Wassenhove
De bijzondere Woning Van Wassenhove – ontworpen door architect Juliaan Lampens – is niet zomaar een huis, maar een kunstwerk op zich. Lampens laat ons zien dat een thuis ook een plek van creativiteit en openheid kan zijn. De woning inspireert ons om onze eigen ruimtes te zien als een canvas voor onze verbeelding.
In deze workshop duiken we in het verhaal van de vorige bewoner, Albert Van Wassenhove, en ontdekken we samen de unieke persoonlijkheid van het huis. Met karton en tape ga je vervolgens zelf aan de slag om je eigen (t)huis te ontwerpen.
Praktisch: zondag 21 april van 10u tot 16u in Woning Van Wassenhove, Brakelstraat 50, Sint-Martens-Latem. Reserveren is noodzakelijk en kan via de website van Museum Dhondt-Dhaenens.
Bagten Berghe – van eenvoudige boerengehucht tot vermaarde museumwijk
Na de ‘Vierschaar’, de ‘Statie’ en de ‘Broeckstraete’ zet Erfgoed Deurle de wijk Bachtenberghe in de kijker met verschillende activiteiten. In het Erfgoeddagweekend kan je de tentoonstelling vol oude foto’s, documenten en objecten bezoeken in de pastorie. Je kan er ook een lijvige brochure kopen met heel wat illustraties en foto’s uit de rijke geschiedenis van de wijk.
Praktisch: zaterdag 20 april van 14u tot 18u en zondag 21 april van 10u tot 18u in de pastorie, Dorpsstraat 39, Deurle (Sint-Martens-Latem). De brochure is te koop voor €20.
KADE Open Dag
Op zondag 21 april 2024 gooit KADE traditiegetrouw haar deuren open voor de Open Dag. Dit jaar wordt ook de link gelegd met Erfgoeddag: je komt er helemaal thuis met diverse activiteiten: uit het leven gegrepen theatervoorstellingen, hartverwarmende zangconcerten, een interactieve belevingsruimte, een tableau vivant met huiselijke taferelen en een eigentijdse hervertelling van het sprookje ‘De wolf en 3 biggetjes’. Nestel je in al deze warmte en maak kennis met KADE, haar leerlingen, leerkrachten en mogelijke opleidingen.
Praktisch: zondag 21 april van 14u tot 17u in KADE, Kalkhofstraat 25, Deinze.
Thuis bij Roger Raveel en Zulma
Altijd al eens vanuit je luie zetel naar een schilderij van Raveel willen kijken? Op Erfgoeddag tovert het Roger Raveel Museum één van de museumzalen in de oude pastorie om tot de huiskamer van Roger Raveel en zijn echtgenote Zulma.
Het eerste wat Roger Raveel deed wanneer hij thuiskwam, was ongetwijfeld zijn pantoffels aantrekken. Dat zien we ook in het werk Hij is thuis, dat op Erfgoeddag voor één dag in het museum te zien is. Daarom mag elke bezoeker die op pantoffels komt gratis het museum bezoeken! Slof dus in alle comfort door de tentoonstellingen Zulma. Muze en manager en Roger Raveel. De essentie en hou even halt in Roger en Zulma’s huiskamer.
Praktisch: zondag 21 april van 11u tot 17u in het Roger Raveel Museum, Gildestraat 2-8, Machelen-aan-de-Leie (Zulte).
Emile Claus komt thuis
Wat maakt een huis tot een (echte) thuis? Emile Claus woonde, werkte en stierf thuis in zijn Villa Zonneschijn. Tot op de dag van vandaag ligt de kunstenaar begraven in de tuin van zijn huis, onder een grafmonument dat door zijn vriend George Minne werd ontworpen.
Het beeld naar het mudel halen is spijtig genoeg onmogelijk, maar naar aanleiding van de 100ste overlijdensjaar van de schilder, werd het thema voor Erfgoeddag in het mudel ‘thuis sterven‘. Op en na Erfgoeddag kan je diverse dodenmaskers uit de collectie van het mudel bewonderen.
Praktisch: zondag 21 april van 11u tot 17u in het mudel, Lucien Matthyslaan 3-5, Deinze. Deze activiteit loopt tot zondag 9 juni.
Nog inspiratie nodig? Op 21 april kan je ook terecht in de Bibliotheek van Kruishoutem voor een gratis Belpop voorstelling: ontdek het muzikaal erfgoed van ‘bij ons thuis’. > Meer info en inschrijven