Kerkstraat 36, Zulte
De geschiedenis van huis Meheus gaat terug tot in de 18de eeuw. De gebouwen werden in de loop van de geschiedenis wel ingrijpend verbouwd.
Rond 1771 woonde landbouwer Benoit Meheus hier in een ‘hofstede’. Circa 1818 vestigde Louis Meheus zich op de eigendom en hij liet de ‘hofstede’ verbouwen tot herenhuis. Hij startte hier een stokerij, die later werd uitgebreid met een brouwerij. De brouwerij werd stopgezet in 1873 en het brouwerij/stokerijgedeelte gesloopt. In het daaropvolgend jaar werd een nieuwe stokerij opgetrokken. Sindsdien heeft de eigendom zijn huidig uitzicht.
De stokerij werd in 1886 definitief stopgezet. Eigenaar Adolphe Meheus had zo een groot kapitaal opgebouwd dat hij kon rentenieren, net als zijn nakomelingen. Ze oefenden wel ambten uit op de gemeente zoals o.a. burgemeester. De familie ambieerde een adellijke titel. Het uitzicht van hun huis moest dit bewerkstelligen. Van buiten is herenhuis streng neoclassistisch, maar het interieur is een synthese van verschillende stijlen. De salons doen denken aan kasteelvertrekken, al is de oppervlakte natuurlijk veel beperkter.
Doorheen de jaren verzamelde de familie Meheus allerhande waardevolle voorwerpen zoals schilderijen, porselein, meubelen, boeken, zilverwerk, opgezette dieren, …
Adolphe Meheus (de laatste Meheus die het goed bewoonde, niet te verwarren met zijn voorvader met dezelfde naam) liet de woonst bijna onveranderd. Hij stierf kinderloos in 1968 en schonk zijn eigendom aan de gemeente Olsene.
De bijgebouwen van het herenhuis doen nu dienst als ontmoetingscentrum. Wat verborgen achter het huis ligt de prachtige tuin, met eeuwenoude bomen en een leuk speelpark.