Dorpsstraat , Gavere
Op 23 juli 1453 had de laatste grote confrontatie tussen de Gentenaars en de Bourgondische hertog Filips De Goede plaats. De Gentenaars waren de hoge belastingen beu en kwamen in opstand. Het Bourgondische leger versloeg de Gentenaars in een bloedige slag, bekend als ‘De Slag bij Gavere’. Langs Gentse zijde was het dodental zeer groot.
De naam is misleidend want de slag vond plaats op de kouters van Semmerzake. Nog steeds verwijzen Semmerzaakse toponiemen als ‘Bloedmeersen’ en ‘Dondergracht’ naar de afgrijselijke slag. De naam Gavere werd echter gebruikt omdat de Bourgondische hertog er zijn tentenkamp had opgesteld en er verbleef in de burcht. Daar ondertekende Gent ook de Vrede van Gavere.
Op 12 september 1953 werd het dodenmonument onthuld in de toen nog autonome gemeente Semmerzake, ter gelegenheid van ‘500 jaar Slag bij Gavere’. De bronzen reliëfplaat op het monument werd gerealiseerd door de bekende Gentse beeldhouwer Geo Vindevogel (1923-1977). Vindevogel droeg de reliëfplaat vooral op aan de duizenden Gentenaars die bij de slag om het leven kwamen. De Gentse strijdslogan ‘Hou ende Trou’ is duidelijk op de plaat weergegeven.