Europabib

Welkom in de Europabib!

De Regiobib Leie Schelde werd voor 2024 en 2025 uitgeroepen tot Europese bibliotheek van Oost-Vlaanderen. De bibliotheken van Deinze, De Pinte, Gavere, Kruisem, Nazareth, Sint-Martens-Latem, Zulte en Zwalm organiseren twee jaar lang activiteiten in het kader van Europa en de Europese Unie.

Het doel? Op een laagdrempelige manier kennismaken met de geschiedenis, cultuur en politiek van Europa. Het programma van de Europabib staat bol van boeiende evenementen, van een eigen Europees songfestival en bibdates tot een poppenkastvoorstelling met Europese sprookjes: ontdek alle activiteiten op deze pagina.

Bovenop de titel ontvangen de bibliotheken ook een geldprijs om de activiteiten te financieren, met dank aan Europa Direct Provincie Oost-Vlaanderen.

Ontdek de activiteiten van de Europabib

EUROPESE CARTOONEXPO

Ontdek Europa in cartoons: Het European Cartoon Center in Kruisem vroeg cartoonisten om een beeld te schetsen van Europa en de Europese Unie.

Het resultaat is een expo vol humor, satire, verwondering en verbijstering. Vanaf mei 2024 gratis te bekijken in de bibliotheken van de Europabib:

> Mei 2024 – Bib Kruishoutem
> Juni 2024 – Bib Gavere
> Juli 2024 – Bib Nazareth
> Augustus 2024 – Bib Sint-Martens-Latem
> September 2024 – Bib Deinze
> Oktober 2024 – Bib De Pinte
> November 2024  – Bib Zulte
> December 2024 – Bib Landegem
> Januari 2025 – Bib Zwalm

POËTISCH VLAGGENPROJECT

Europese poëzie! Jana Arns en Herman Van Rompuy, de stadsdichters van Deinze, mijmerden over Europa in haikuvorm. Dat deden ze niet alleen, maar samen met de cursisten creatief schrijven van KADE.

In het Leietheater, KADE en de bibliotheek van Deinze ontdek je maar liefst 27 vlaggen met prikkelende haiku’s rond het thema Europa. Later reizen ze nog door naar de andere bibliotheken.

Bewonder de poëtische vlaggen in Deinze van 27 april tot 29 juni.

> Meer info

MUZIEKTHEATER EUROVISIONARY

Antwerps muziektheatercollectief Les Âmes Perdues duikt in 65 jaar aan Eurovisie Songfestivals. Het multi-getalenteerde ensemble maakt arrangementen van hun persoonlijke wedstrijdfavorieten – van Viva Victoria tot Ding-a-Dong! Maar Eurovisionary is meer dan een recital, het is ook een narratieve voorstelling en een interactieve wedstrijd.

Laat je meevoeren door Eurovisionary op vrijdag 21 juni tijdens het feestweekend van 1200 jaar Sint-Martens-Latem

> Meer info

EUROPESE FILMVOORSTELLINGEN

Op initiatief van de Europabib vertonen verschillende plekken ijzersterke films uit en over Europa.

De Europese filmwereld zit vol pareltjes, die helaas soms overschaduwd worden door Hollywood. Laten we daar verandering in brengen!

> 8 februari – cc De Brouwerij Eke – DJAM (FR/GR/TU)
> 27 juni – cc Het Centrum Nazareth – Cold War (PL)

THEATERVOORSTELLING DIT IS EUROPA

Hendrik Vos & Frans Grapperhaus stellen zich de vraag: wat is Europa eigenlijk, of beter gezegd, wie is Europa? 

Dat verhaal komt tot leven op de planken: ontmoetingen die hebben geleid tot grootse dromen en daden, allemaal voor de ogen van het publiek. Humor, muziek, misverstanden en meeslepende verhalen vormen de essentie van Dit is Europa.

Ga op tocht door Europa in het Leietheater op vrijdag 15 november.

> Meer info

KNUFFELVOYAGE DOOR EUROPA

Rasvertelster Hilde Rogge gaat op ‘verhalenvoyage’ door Europa. Uit elk land suizen vertelsels door haar neus en vliegen de knuffels om haar oren!

Een fantastische luisterbeleving voor kinderen van 3 tot 6 jaar.

> 22 mei – bib Sint-Martens-Latem
> 8 juni – bib de Pinte

EUROSONG LIVE – AFGELOPEN

Wie Europa zegt, zegt Eurosong. Kom meezingen met de meest gekende nummers uit een lange en rijke Eurosonggeschiedenis.

Durvers mogen hun favoriete Eurosonghit op het podium brengen. Laat je het zangwerk liever aan professionals over? Geen zorgen, dan kan je ook meegenieten met een drankje.

Kom luisteren of zingen op zondag 5 mei in cc De Zwaan te Nazareth. Gratis, met inschrijving.

> Meer info en inschrijven

LEZING HENDRIK VOS – AFGELOPEN

Waar komt die Europese Unie vandaan? Was er ooit een groot plan, of is ze haast ‘al stoemelings’ gegroeid? Hendrik Vos vertelt hoe de Europese Unie ontstond en uitgroeide tot de politieke machine van vandaag. 

De historie van ministers die cello speelden, een grondwet die in een braadkip belandde, en een huwelijk in Moskou. Soms pakkend, soms grappig, nu eens serieus, en dan weer vol misverstanden.

Ervaar het zelf op woensdag 8 mei in de bib van de Pinte.

> Meer info

MEER EUROPABIB

In de loop van 2024 en 2025 komen er steeds activiteiten bij. Hou deze pagina in de gaten voor updates!

Met steun van: