Home » Nieuws »

VBS Zevergem test zelfgemaakte erfgoedwandeling

VBS Zevergem test zelfgemaakte erfgoedwandeling

Op vrijdag 5 mei kropen de kinderen van het derde en vierde leerjaar van de Vrije Basisschool Zevergem in de rol van volleerde erfgoedgidsen toen ze hun ouders rondleidden in Zevergem, deelgemeente van De Pinte. De vijf basisscholen van De Pinte nemen immers deel aan het project Erfgoedredders van Provincie Oost-Vlaanderen.

De juffen Annelies, Stefanie en Sofie van de Vrije Basisschool in Zevergem volgen het traject Erfgoedredders dat Provincie Oost-Vlaanderen in De Pinte organiseert voor de vijf basisscholen. De kinderen van het derde en vierde leerjaar gingen met hun juffen en plaatselijke erfgoeddeskundigen op erfgoedverkenning in Zevergem en werkten een erfgoedwandeling uit. Op vrijdag 5 mei waren ze de volleerde erfgoedgidsen voor hun ouders en testten ze de wandeling uit die in een boekje zal worden vastgelegd.

“Zo’n erfgoedwandeling maken met een derde en vierde leerjaar, dat doe je niet in één-twee-drie. Met de begeleiding door ons team van Erfgoedredders en door verschillende erfgoeddeskundigen introduceren de leerkrachten erfgoed in de klas en gaan ze op ontdekking in de schoolomgeving.”

gedeputeerde An Vervliet, bevoegd voor Erfgoed (Provincie Oost-Vlaanderen)

Erfgoedontdekking in Zevergem

Die ontdekking was in Zevergem wel heel bijzonder. Zo waren de kinderen getuige van het wetenschappelijk onderzoek van dendrochronoloog Kristof Haneca en bioloog Paul Van den Brempt. Zij dateerden de welkomstbomen aan de Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk in Zevergem.

Heel wat erfgoed in Zevergem spreekt tot de verbeelding: de roepsteen, de vierschaar en de schandpaal. Maar ook sporen van nijverheid of landschap, zoals de steenbakkerij en de Scheldemeersen, komen aan bod. Ook aan de duiventoren en de oude boldersbaan of klassiekers zoals het kasteel van Welden, de kerk en de pastorij gaan de leerlingen niet voorbij.

De kinderen werden op pad gestuurd om informatie te verzamelen, maakten creatieve opdrachten rond erfgoed en kregen heel wat interessante weetjes van de erfgoeddeskundigen van de Provincie Oost-Vlaanderen, IOED Leie Schelde, het gemeentebestuur van De Pinte, Cultuurregio Leie Schelde en Heemkring Scheldeveld. Uiteraard werd oud-directeur Wim Aers door de leerkrachten en kinderen druk bevraagd, want als iemand het Zevergemse erfgoed op kindermaat kan brengen, is hij het wel.

Erfgoedredders De Pinte

Erfgoedredders is een coachingtraject van de dienst Erfgoed van de Provincie Oost-Vlaanderen. Het vindt elk jaar in een andere gemeente plaats. Dit jaar is De Pinte aan de beurt en wordt er samengewerkt met IOED Leie Schelde en het gemeentebestuur. De leerkrachten van de tweede graad vormen een team met erfgoeddeskundigen, werken een schooljaar lang rond erfgoed en brengen met hun klas een erfgoedactie tot stand.

Alle vijf de basisscholen van De Pinte nemen deel aan Erfgoedredders en pakken in september uit met een grote gezamenlijke erfgoedactie. Met deze erfgoedwandeling als voorproefje werkt de Vrije Basischool Zevergem een extra activiteit uit die focust op Zevergem. De door de kinderen gemaakte brochure met de erfgoedweetjes zal na deze test op 5 mei afgewerkt worden en aangeboden aan geïnteresseerde wandelaars.

Meer info over Erfgoedredders vind je op oost-vlaanderen.be/erfgoedredders.

Foto’s: (c) Provincie Oost-Vlaanderen